Zastupnici izglasali nepovjerenje bugarskoj vladi

20:42 / 22.06.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Premijer Kiril Petkov

Premijer Kiril Petkov

Foto: Stoyan Nenov / REUTERS

Bugarski parlamentarci izglasali su u srijedu nepovjerenje vladi premijera Kirila Petkova, čime nastupa politička kriza u zemlji za vrijeme rata u Ukrajini i rastuće inflacije.

Oporbeni zastupnici srušili su vladu, koja je preuzela vlast prije šest mjeseci, sa 123 glasa za i 116 protiv, nakon što je vladajuća koalicija izgubila većinu zbog sporova o proračunskoj potrošnji i o tome treba li Bugarska odustati od veta stavljenog na pristupne pregovore Sjeverne Makedonije i EU-a.

Petkov, 42-godišnjak s diplomom Harvarda koji je obećao borbu protiv korupcije, zauzeo je snažan pro-EU i pro-NATO smjer od ruske invazije na Ukrajinu, što je neuobičajen stav za zemlju s tradicionalno prijateljskim stavom prema Moskvi.

Analitičari predviđaju da će nova vlada značiti i neutralniju politiku prema Rusiji.

- Ovo glasanje samo je jedan mali korak na vrlo dugom putu, rekao je Petkov nakon što je opozvana vlada.

- Ono što ne shvaćaju je da ovo nije način da se pridobije bugarski narod, dodao je.

Bugari će vjerojatno četvrti put na izbore od travnja 2021., što dovodi u pitanje milijune eura iz europskih fondova za oporavak kao i usvajanje eura u 2014.

Politička bi kriza mogla omesti napore Bugarske, koja je gotovo u potpunosti ovisila o ruskom plinu, da osigura stabilan priljev prirodnog plina nakon što je Moskva prekinula isporuke toj zemlji zbog odbijanja Sofije da plati u rubljama.

Petkov je odbacio bilo kakve razgovore s oporbenim strankama o formiranju koalicije, ali će tražiti prebjege iz stranaka kako bi dobio većinu za novu vladu i izbjegao prijevremene izbore.

Predsjednik Rumen Radev dužan je raspisati prijevremene izbore u roku od dva mjeseca i imenovati privremenu vladu ako Petkov ne uspije skupiti većinu za novu vladu i ako dvije druge stranke u parlamentu ne uspiju formirati vladu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!