Finska zatvara granicu za ruske turiste

29.09.2022.

20:43

Autor: Hina/HRT

Finska zatvara granicu za ruske turiste

Finska zatvara granicu za ruske turiste

Foto: hyotographics / Shutterstock

Finska je u četvrtak donijela odluku o zatvaranju granica za ruske turiste, dok uvodi stroži postupak za dobivanje viza koji bi trebao stupiti na snagu u ponoć, najavio je u četvrtak finski šef diplomacije, čime se ta zemlja pridružuje baltičkim zemljama i Poljskoj.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je da je vlada djelovala brže nakon eksplozije u plinovodu Sjeverni tok za koju se smatra da je rezultat sabotaže te planova Moskve da pripoji četiri ukrajinske regije nakon ilegalnih referenduma.

Stroža granična pravila ne znače potpunu zabranu ulaska za ruske državljane, javlja finska radiopostaja Yle.

Iznimke vrijede za Ruse koji dolaze u Finsku kako bi se susreli s članovima obitelji, zbog rada ili medicinske skrbi.

Glavna je promjena da Rusi više neće moći ulaziti u Finsku kao turisti ili putovati dalje u druge zemlje šengenskog prostora iz turističkih razloga.

Očekuje se da će se ovim korakom smanjiti broj Rusa koji prelaze granicu za 30 do 50 posto, navodi finska novinska agencija STT.

Finska ima iznimno dugu granicu s Rusijom, čak 1340 kilometara.

Finska se pridružila baltičkim zemljama

Ministar vanjskih poslova Estonije Urmas Reinsalu pozdravio je odluku Finske, istaknuvši da je Helsinki donio tu mjeru u bliskoj suradnji s Estonijom, Latvijom, Litvom i Poljskom te da će se poboljšati sigurnost u cijeloj regiji.

Estonija, Latvija, Litva i Poljska već su 19. rujna ograničile Rusima ulazak.


Tada su zabranile ulazak ruskim državljanima s vizama za šengenski prostor zbog turističkih i poslovnih razloga te zbog sportskih i kulturnih događaja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!