21:40 / 04.06.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Završio europski Zeleni tjedan

Ilustracija - zelena energija

Ilustracija - zelena energija

Foto: - / Shutterstock

Završen je Zeleni tjedan, virtualni skup koji je organizirala Europska komisija, a okupio je i povezao sve zainteresirane za sudjelovanje u projektima i inicijativama za smanjenje onečišćenja okoliša. Poruka europskog Zelenog tjedna jest da nulta stopa zagađenja vode, zraka i tla nije utopija, već je ostvariva, uz zajedničko i usklađeno djelovanje sudionika na svim razinama. Nulta stopa onečišćenja cilj je iz akcijskog plana Europske komisije predstavljenog u svibnju.

Na zatvaranju Zelenog tjedna dodijeljena je nagrada za najbolji projekt sudionika hackathona Gen-E Fights for Zero Pollution na kojem su se natjecali učenici i studenti iz cijele Europe. Pobijedio je ciparski tim koji je razvio olovku napravljenu od opušaka.


Tijekom tjedna stručnjaci iz područja ekologije i medicine upozorili su da su zagađeni zrak i klimatske promjene ključni rizici za ljudsko zdravlje.


Eksperti za okoliš, more i kvalitetu življenja rekli su da ljudske aktivnosti u sklopu maritimnog sektora, ali i gospodarske djelatnosti na kopnu, imaju značajan negativan utjecaj na europska mora. U prvom se redu to odnosi na loše gospodarenje otpadom, prekomjerni izlov ribe, onečišćenje energijom i podvodnim zvukom, bušenje nafte.


Među ključnihm temama Zelenog tjedna bile su termoelektrane na ugljen koje se nalaze na zapadnom Balkanu i koje uzrokuju veliko onečišćenje zraka, ugrožavajući zdravlje ljudi u cijeloj Europi.


Bilo je govora i o modernim gradovima, čiji dizajn neizbježno dovodi do nekog oblika onečišćenja, zbog čega je potrebna sveobuhvatna promjena promišljanja fizičkog i društvenog oblikovanja gradova.


U sklopu Zelenog tjedna dodijeljeni su i europski zeleni Oscari. LIFE: projekt spašavanja kornjača iz talijanskih ribarskih mreža dobio je nagradu publike, što se smatra najvažnijim priznanjem u sklopu ove nagrade.


Raspravljalo se i o Novom europskom Bauhausu, projektu energetski učinkovite planske gradnje. Istaknuto je kako ta inicijativa mora prodrijeti u svako stambeno naselje u Europi.


Kao jedna od najzanimljivijih novosti predstavljen je kalkulator osobnog okolišnog otiska, koji pomaže građanima da izračunaju učinke svog životnog stila na okoliš.


Na ovogodišnjem Zelenom tjednu zabilježen rekordni broj sudionika i partnera iz svih dijelova EU-a. Na virtualnim konferencijama sudjelovalo je više od 5300 ljudi. Procjenjuje se da je na ostalim partnerskim događanjima bilo više od 80.000 sudionika, priopćio je EK.


Domaćin otvorenja 31. svibnja bio je finski grad Lahti, poznat po pionirskim rješenjima na području zelene tranzicije i održivosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!