18:29 / 17.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Zbog ruske invazije Europa traži više američkih dronova i raketa

Dron američke vojske

Dron američke vojske

Foto: VanderWolf Images / Shutterstock

Europske vlade pristupile su američkoj vladi i vojnoj industrili sa shopping listom oružja, uključujući dronove, rakete i proturaketne sustave nakon što je ruska invazija povećala potražnju za američkim naoružanjem.

Njemačka, koja dovršava dogovor o kupnju 35 lovaca F-35 Lockheed Martina, raspitivala se i za obrambene sustave protiv balističkih raketa, rekao je dobro upućen izvor. I Poljska želi od SAD-a hitno kupiti sofisticirane dronove Reaper, rekao je ovaj tjedan poljski dužnosnik.

Zahtjevi stižu i iz drugih zemalja istočne Europe koje žele nabaviti oružje kojim se Ukrajina uspješno služi u borbi s ruskim snagama, uključujući protuavionske rakete Stinger i protutenkovske rakete Javelin, izjavila su dva izvora. Zahtjevi dolaze u vrijeme kada Europa povećava vojne proračune, najviše Njemačka, Švedska i Danska.

- Europski sustavi udvostručuju izdvajanja za obranu, rekla je Mara Karlin, visoka dužnosnica Pentagona na saslušanju u Kongresu prošli tjedan.

Budući da izvoz američkog oružja treba odobriti vlada, Pentagon ima tjedne sastanke s Europskim timom za krizni menadžment na kojima se razmatra svaki pojedinačni zahtjev povezan s trenutnom situacijom u Ukrajini, rekao je izvor. Kako bi ubrzao vladino odobrenje za prodaju oružja američke proizvodnje, Pentagon je ponovno osnovao poseban tim kao odgovor na pojačanu potražnju.

Raytheon Technologies i Lockheed Martin Corp zajedno proizvode Javeline, a Raytheon izrađuje Stingere. Pojačani interes za te vrste oružja podigao je dionice Lockheeda za 8.3% i Raytheona za 3.9%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!