Afrička svinjska kuga: Eutanazirane 44 svinje, broj novih slučajeva raste

27.06.2023.

19:51

Autor: Marin Ćurić/Hrvoje Šimunović/Dnevnik/HRT/R.S.

Pojava afričke svinjske kuge

Pojava afričke svinjske kuge

Foto: HTV / HRT

Uzorci mesa i krvi uginulih životinja s dva gospodarstva u Posavskim Podgajcima pozitivni su na afričku svinjsku kugu, potvrdili su iz Hrvatskog veterinarskog instituta. To je prvi put da je ta zarazna bolest zabilježena u našoj zemlji. Sumnjivi su i uzorci iz još nekoliko naselja u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Iz Ministarstva poljoprivrede izvijestili su da je u tijeku određivanje mjera kontrole, među kojima je usmrćivanje preostalih zaraženih životinja. 

Novinar Marin Ćurić javio se za HTV Dnevnik i rekao da se širenje ove bolesti ne može potpuno spriječiti, ali se može smanjiti vjerojatnost dobivanja zaraze. U novom priopćenju Ministarstva poljoprivrede navodi se kako su eutanazirane ukupno 44 svinje na dva objekta u Posavskim Podgajcima, a dvije svinje su uginule tijekom noći. 

Afrička svinjska kuga potvrđena je na još pet objekta u Gunji na gospodarstvu s 30 svinja, u Rajevom selu na gospodarstvu s 18 svinja i u Privlaci na farmi sa 121 svinjom. 

Goran Jančo, vlasnik farme svinja, rekao je da ima strahove ne samo zbog afričke svinjske kuge nego i zbog klasične svinjske kuge te mnogih virusnih bolesti u svinjogojstvu. 

- Provodimo sve moguće mjere koje su propisane tako da tu pojavnost svedemo na minimum, dodao je. 

"Ekonomska katastrofa"


Jančo je kazao da je na njegovim farmama vrlo strog režim kada se govori o mjerama. 

- Dok sam u kontaktu s ljudima ne idem na farmu, zaposlenici naše farme ne smiju imati svinje, naravno tu je i obavezno presvlačenje i tuširanje. Što se tiče vozila tu su dezinfekcijske barijere, vozila koja dolaze na utovar za transport svinja u klaonicu moraju biti čista, nakon toga slijedi dezinfekcija koju mi obavljamo, kazao je. 

Jančo je objasnio da je to u ekonomskom smislu katastrofa. 

- Ne samo u mom dvorištu nego i kod susjeda, proglašava se zaraženo područje u krugu od tri kilometra nakon toga ugroženo područje u krugu deset kilometara, kazao je Jančo. 

Iz Ministarstva su poručili da je strogo zabranjeno zakapanje svinja, a da se prije toga ne obavijesti veterinarsku službu. 

Stanovnici Posavskih Podgajaca i ostalih sela u kojima je potvrđena zaraza zabrinuto prate vijesti o širenju bolesti.

 - Ovi ljudi ne znaju što će jesti, na kraju krajeva, ako im ubiju te svinje. Ja nemam svinja ali moram kupiti, dakle, bit će skupoća, za HTV Dnevnik rekao je Nikola Matijević, Posavski Podgajci.

- Mi smo u ovom kraju već imali kugu i prije desetak godina, petnaest, tako da je to ponovno oporavak stočnog fonda i tako dalje, uz svu ovu drugu i poljoprivrednu situaciju, sušnu godinu, objasnio je Ilija Džombić, Posavski Podgajci.

Mnogi polažu nade u strože zaštitne mjere kako bi se sačuvao osjetljivi stočni fond.

- Ne daj Bože da se bolest otme kontroli, ona je visoko smrtna za kako domaće, tako i divlje svinje. U ovom slučaju pričamo o domaćim svinjama, mislim da bi to zauvijek uništilo stočarstvo u našim krajevima, kazao je Josip Nasurovć, načelnik općine Drenovci. 

Sumnja se da su virus prenijele divlje svinje


U tijeku je prikupljanje epidemioloških podataka. Sumnja se da su domaćim svinjama iz pašnog uzgoja virus prenijele divlje svinje.

- Bolest se prenosi jako brzo, kontaktom. Najčešće rezervoar širenja su divlje svinje, a također, mogu biti i komarci, mogu biti i krpelji, objasnio je Boro Rako, dr. med. vet./voditelj Veterinarske službe, Veterinarska stanica Vukovar.

Zbog pojave zaraze u susjednim zemljama iz Ministarstva poljoprivrede navode da se u posljednje četiri godine provode pojačane kontrole mesa na afričku svinjsku kugu. Sada su najavili i definiranje takozvanih zabranjenih zona.

- To je, otprilike, tri kilometra oko zaraženih dvorišta, ovisno koliko će ih biti, gdje će biti apsolutno totalna zabrana klanja, prometa svinja i odredit će se jedan zaštitni pojas. To je otprilike desetak kilometara, može biti i više, ovisno o stanju na terenu, kazao je Mladen Pavić, državni tajnik, Ministarstvo poljoprivrede.

Afrička svinjska kuga izrazito je zarazna bolest koja kod domaćih i divljih svinja može izazvati visoku smrtnost. Dobra je vijest da za ostale životinje i ljude nije opasna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!