15:42 / 01.05.2019.

Autor: P.F./HRT

Ako se Kinezi odluče za Uljanik: Brodogradnja ili nešto drugo?

-

-

Foto: - / -

Ponuđena je i Pula i rijeka ne samo isključivo u kontinuitetu brodogradnje već kao i mogućnost da se na tim lokacijama proizvodi i nešto drugo, objasnio je ministar Horvat.
Nakon što su tri dana razgovarali i snimali stanje u brodogradilištima u Puli i Rijeci, izaslanstvo kineske kompanije China Shipbuilding Industry Corporation napustilo je Hrvatsku. Prije odlaska, još su se jedanput u zračnoj luci "Franjo Tuđman" sastali s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom.

Na sastanku, koji se dodatno protegnuo zbog otkazivanja Lufthansina leta za Frankfurt, detaljno se, kaže ministar, razgovaralo i s pravnim timom, bankarima, inženjerima te naravno menadžerima. Kaže, znak je to ozbiljne zainteresiranosti kompanije koja vrijedi 63 milijarde dolara.Očekivano, danas nismo dobili odgovor na pitanje hoće li Kinezi spašavati Uljanik i Treći maj. No, doznali smo da, ako se ipak na to odluče, brodogradnja nije jedina opcija.

Ministar Horvat rekao je da ima razloga za optimizam jer Kinezi ozbiljno razmatraju modalitete ulaska u Uljanik i 3. maj, no konačna odluka još nije donesena.

- Imperativ su budući projekti, a starom modelu financiranja došao je kraj, naglasio je Horvat.

Ministar je ponovio kako više neće biti državnih jamstava za brodogradnju te da će se pronaći način za završetak postojećih projekata. S Kinezima, kaže, razgovaraju o novim startnim pozicijama. Odluka ulaze li u posao neće biti donesena danas, ali Horvat je optimističan.

Naglasio je da je riječ o kompaniji koja se samo manjim dijelom bavi brodogradnjom, a bavi se čitavim nizom djelatnosti industrijske proizvodnje.

- Dakle, jedna vrlo diverzificirana industrijska kompanija koja proizvodi razno razni tehnološki aspekt proizvoda. Ponuđena je i jedna i druga lokacija ne samo isključivo u kontinuitetu brodogradnje već kao i mogućnost da se na tim lokacijama proizvodi i nešto drugo. Ako oni u ovom trenutku ne vide prosperitet i mogućnost kontinuiteta brodogradnje i u Puli i u Rijeci mi želimo na tim lokalitetima zadržati proizvodnu aktivnost. Diverzifikacija je dobro došla na lokacijama i u Puli i u Rijeci, rekao je Horvat.

Predstavnici sindikata nemaju ništa protiv drugih industrijskih proizvodnji.

- Ako postoji još neka dodatna djelatnost, to je za nas prihvatljivo, ali da to ne bude nekretninski biznis, turizam ili tako nešto, jer to nismo željeli ni prije a nebi željeli ni sada, rekao je Boris Cerovac, predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika i predsjednik Jadranskog sindikata.

- Treći maj je oduvijek radio i za treća lica, vrlo često to nisu bili brodovi, to su bili neki drugi čelični elementi, dapače, zašto ne? Pozdravljamo tu odluku, nama je vrijeme taj faktor koji ne igra za nas, smatra Boris Bučanac, član Odbora za spas 3. maja.

Upitan što će biti ako se račun Uljanika ne odblokira, ministar Horvat je rekao  kako je sud rekao da tada slijedi stečaj te da je taj signal Vladi vrlo jasan, kao i njena poruka da nema više dosadašnjeg modela financiranja brodogradnje.

Istaknuo je da perspektiva koju nude kineski partneri postoji, a vidjet će se hoće li biti prihvatljiva.

Vlada, kako je rekao, pred Kineze ne postavlja rok za njihov odgovor te je istaknuo da im je vrlo transparentno prikazano stanje u brodogradilištima.

Dan nakon posjeta najveće kineske brodograđevne tvrtke China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC), u Puli je mirno. Prvi je svibnja, Praznik rada, a radnici čekaju plaće već 8 mjeseci. Ipak, zbog dolaska kineskog izaslanstva, dio radnika jučer je izrazio optimizam, onaj drugi dio i dalje je oprezan i skeptičan. No konkretnih zaključaka nakon jučerašnjih višesatnih sastanaka u Puli nije bilo. 

Svi se nadaju da će konkretna odluka o Uljaniku biti napokon donesena u skorije vrijeme.

Podsjetimo, ako se dogodi ono što svi priželjkuju, a to je da Kinezi kažu DA, onda su moguća tri scenarija. Prema prvom, Kinezi bi u Uljanik ušli u partnerstvu s državom u omjeru 50:50. Prema drugom scenariju, Kinezi bi ušli sa stopostotnim iznosom svog kapitala. No tu je i treći scenarij koji radnicima najmanje odgovara. Prema njemu, Kinezi bi preuzeli Uljanik tek nakon proglašenja stečaja grupacije. To bi značilo da bi radnici ostali bez većine potraživanja i zato se nadaju da se neće dogoditi taj scenarij. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!