02:35 / 12.03.2022.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Američko ministarstvo financija proširilo sankcije Rusiji i na kriptovalute

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Odjel za kontrolu strane imovine (OFAC) pri američkom ministarstvu financija izdao je nove smjernice, pojasnivši da se od američkih građana i kompanija koje upravljaju digitalnom imovinom zahtijeva da se pridržavaju sankcija prema Rusiji čak i kad se transakcije obavljaju u kriptovaluti.

OFAC je u smjernicama naveo da ljudi u SAD-u, kao i kompanije koje se bave kriptovalutama, "moraju biti na oprezu u vezi pokušaja da se zaobiđtu OFAC-ovi propisi" te bi trebali poduzeti "korake kako bi osigurali da ne sudjeluju u zabranjenim transakcijama". Do takvog upozorenja došlo je jer postoje zabrinutosti da bi se digitalna imovina mogla iskoristiti kako bi se zaobišle sankcije Zapada nametnute Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu.

Dužnosnici američke administracije poručili su kako ne vjeruju da bi Rusija mogla upotrijebiti kriptovalute da u potpunosti izbjegne sankcije, ali i dalje upozoravaju kompanije da budu na oprezu.

U smjernicama izdanim u ponedjeljak, odjel američkog ministarstva financija za borbu protiv financijskog kriminala (FinCEN) naveo je da burze kriptovaluta moraju prijaviti svaku sumnjivu aktivnost, a u obavijesti od petka ide se i korak dalje te se jasno navodi kako je takvim burzama zabranjeno sudjelovati ili omogućavati nezakonite transkacije.

Glavne burze kriptovaluta, uključujući Coinbase i Binance, nisu se obazirale na pozive da blokiraju ruske korisnike, što su tražili ukrajinski dužnosnici. Zamjenik ukrajinskog ministra digitalne transformacije Aleks Bornjakov rekao je za Reuters da će burze kriptovaluta koje odluče ostati u Rusiji biti suočene s negativnom reakcijom javnosti ako ne naprave zaokre

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!