EU dogovorila nove sankcije Rusiji, Moskva najavila brzi odgovor

09.03.2022.

20:07

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Yves Herman/Andrey Gorshkov/Hani Amara/Ukraine Military / REUTERS/Shutterstock

Agencija Fitch ponovno je snizila kreditni rejting Rusije, ovaj put s ocjene 'B' na 'C', gurnuvši ga u takozvani status smeća. Fitch je odluku donio nakon odluke pojedinih zapadnih zemalja na zabranu uvoza ruskih energenata. Europska unija dogovorila je novi krug sankcija protiv Rusije, a Moskva je najavila brzi odgovor.


Europska unija dogovorila je novi krug sankcija protiv stotinjak ruskih i bjeloruskih dužnosnika i oligarha te članova njihovih obitelji koji su uključeni u agresiju protiv Ukrajine. Nove sankcije uključuju i ruski pomorski sektor te isključivanje triju bjeloruskih banaka iz SWIFT-a, objavilo je francusko predsjedništvo.Također, navodi se da "razjašnjavaju pitanje kriptovaluta i dopunjuju popis tehnologija i robe koja se ne može izvoziti u Rusiju".

- Prvo što moramo učiniti je presijecanje pupčane vrpce koja povezuje našu ekonomiju s ruskom, prekinuti protok koji Rusiji omogućava stvaranje rezervi kojima financira rat. I to ćemo napraviti na najvišoj političkoj razini, kazao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku. 

Predsjednica Europske komisije ustvrdila je kako se Europa mora riješiti ovisnosti o ruskom plinu, te da je u posljednjih 6 tjedana već uvelike postignuta neovisnost.

- Pozvali smo ostale opskrbljivače da povećaju isporuke LNG-a, i oni su to učinili. Do kraja ove zime bit ćemo neovisni o ruskom plinu. Drugo, i vrlo važno, stvorit ćemo zajednički sustav skladišta plina. I treće, što je ključno, goleme investicije u obnovljive izvore energije. Jer to se proizvodi kod nas, stvara radna mjesta i daje nam neovisnost, izjavila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Pozvala je i Europljane da štede energiju, svakako dok se ne ispune svi ovi ciljevi. A ako EU uspije nadoknaditi dvije trećine ruskog plina do kraja godine, i potpuno za osam godina, analitičari će to smatrati spektakularnim uspjehom. Njemačka, primjerice, polovinu plina dobiva iz Rusije. 

- Nafta je globalno zamjenjiva roba. I postoje naznake iz SAD-a da bi Venezuela mogla odigrati ulogu u ovome. Saudijska Arabija nedvojbeno će biti zamoljena da poveća svoju proizvodnju. Postoji nekoliko mogućnosti. Plin je malo teže predvidjeti na kratki rok. Do koje mjere može Azerbajdžan igrati ulogu, što može Iran? I naravno, to može biti mač s dvije oštrice, imate sankcije protiv iranskog režima, što vam je onda prioritet?, kazao je John Lough, stručnjak za Rusiju i Euroaziju. 

Rusija ograničava izvoz svoje robe. Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se do kraja godine ograničava izvoz robe s popisa koji mjerodovna ministarstva moraju sastaviti za dva dana. Ruska središnja banka ukinula je zamjenu stranih valuta, očito kako bi se spriječio izlazak građana i tvrtki iz depozita u domaćoj valuti, rublju.

Raste strah da Rusija neće moći plaćati svoje obveze, agencije za rejting srušile su ruski rejting. 30-ak najvećih globalnih kompanija već je povuklo poslovanje iz Rusije.

Rusija ima i protuoptužbe prema SAD-u, navodeći i njih kao razloge svojeg napada na Ukrajinu.

- Potvrđujemo činjenicu da smo za vrijeme specijalne vojne operacije u Ukrajini otkrili potpuno uklanjanje tragova vojnog biološkog programa kijevskog režima. Te programe financira SAD, rekla je Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Nastavlja se i stezanje diplomatskog obruča u ruskom susjedstvu. Američka potpredsjednica Kamala Harris u Poljskoj i Rumunjskoj dogovarat će i usklađivati sljedeće korake vezano za rusku invaziju. Te su dvije zemlje među onima u Europskoj uniji i NATO-u na prvim crtama prema Rusiji i Bjelorusiji, te su Varšava i Bukurešt pojačano zabrinuti zbog rata u Ukrajini.

U nekim dijelovima svijeta otvoreno slave ruski napad na Ukrajinu. U sirijskom Damasku osvanulli su brojni plakati potpore na kojima su sirijski predsjednik Bašar Al-Asad i ruski predsjednik Putin. Na njima piše: Podržavamo Rusiju. Mnogi promatrači pak tvrde kako je upravo široka umiješanost Rusije u rat u Ukrajini.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!