Bankrotirala još jedna američka banka

02.05.2023.

19:46

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Bankrotirala još jedna američka banka

Bankrotirala još jedna američka banka

Foto: Hyun Joo Jin / REUTERS

Bankrotirala je još jedna američka banka, već treća u dva mjeseca. Posrnulu banku First Republic odmah preuzima JP Morgan. Postignut je dogovor sa saveznim regulatorima o preuzimanju većine imovine banke, uključujući 173 milijarde dolara zajmova, čime je izbjegnuta nova bankarska kriza.

Problemi izazvali zabrinutost i u Bijeloj kući


Banka First Republic, koja je počela s radom 1985. s jednom podružnicom u San Franciscu, bila je poznata po pružanju usluga bogatim klijentima u obalnim državama. Još 13. travnja imala je imovinu od 229 milijardi dolara te je bila po veličini 14. banka u zemlji.

No bankarsko je tržište neumoljivo, rast kamata doslovno je banku srušio na koljena, postavilo se pitanje - ili stečaj ili preuzimanje. Taj drugi scenarij spas je ne samo za banku nego i za klijente, ali i za američki bankarski sustav.

- Ova je banka bila prekrasna, bila je pravi primjer kako se banka brine za svoje klijente. Oni koji nastave poslovati u njezino ime morat će uložiti dodatni trud u način poslovanja, kazao je vlasnik računa Bryan.

Sjedinjene Države upravo potresa propast još jedne banke u nizu, po vrijednosti imovine druge u modernoj povijesti, pa ne iznenađuje što je Američka središnja banka, odnosno Federalne rezerve, bila prisiljena uskočiti s hitnim mjerama za stabilizaciju tržišta.

Problemi u bankarskom sustavu izazvali su zabrinutost i u Bijeloj kući.

- Drago mi je što mogu reći da su odlukom Federalnih regulatora stvoreni svi uvjeti da depoziti građana iz banke First Republic budu sigurni. Jednako tako preuzimanjem banke naš je bankarski sustav ostao siguran. A to znači da će ta banka i dalje moći redovito služiti svim onim malim poduzetnicima koji su njezini najveći korisnici, poručio je predsjednik SAD-a Joe Biden.

No ima i analitičara koji tvrde da je sve to uobičajeno i normalno. Banke se otvaraju, propadaju i zatvaraju, normalan je to ciklus, koji je prisutan svakoga dana. Kapitalizam na djelu.

- Gledajte, svi depoziti do 250 tisuća dolara - sigurni su, jer za taj iznos jamči federalna vlada. Svi oni koji na računu imaju više od toga, imaju razloga za zabrinutost. Ali to je uobičajen postupak, istaknuo je stručnjak za bankarski sustav Brad Mcmillan.

Američko ministarstvo financija poručilo je danas kako nema razloga za strah, da bankarski sustav ostaje zdrav i otporan, a Amerikanci mogu biti sigurni u vezi sa svojim depozitima.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!