Tržišta su nervozna, opasnost još nije prošla

13.03.2023.

19:30

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik HTV-a/HRT

Tržišta su nervozna, opasnost još nije prošla

Tržišta su nervozna, opasnost još nije prošla

Foto: HTV / HRT

Nakon vijesti o ozbiljnim problemima u američkom bankarskom sektoru, jutros su reagirale i europske burze - cijene dionica su pale, najviše u bankarskom sektoru, premda su američke vlasti najavile mjere podrške financijskom sustavu. Zbog zabrinutosti ulagača, i crobex index Zagrebačke burze potonuo je više od 1 posto.


Šok u Americi! Propast još jedne banke! Nakon što se prije nekoliko dana banka Silicijske doline iz Kalifornije urušila nevjerojatnom brzinom i proglasila bankrot, ugasila se još jedna iz New Yorka - banka Signature. Svjetske su burze pale, a kolaps američkih banki poljuljao je i Wall Srtreet. 

- Postoji golema količina neizvjesnosti jer je velik strah od efekta prelijevanja krize. To što se dogodilo u banci Silicijske doline, moglo bi se dogoditi u svim velikim bankama, rekao je Jochen Stanzl, glavni analitičar CMC-a.

Šef Bijele kuće poručio je da će oni koji su proizveli ovaj nered odgovarati. 

- Danas, zahvaljujući brzoj akciji moje administracije, Amerikanci mogu imati povjerenja da je bankarski sustav siguran. Vaši depoziti bit će tu kada ih budete trebali. Male tvrtke diljem zemlje koje polažu račune u ovim bankama mogu disati lakše, znajući da će moći platiti svoje radnike i njihove račune, rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Na europskim burzama cijene dionica padaju.

- Tržišta su vrlo nervozna. Još se osjećaju učinci pada banke Silicijske doline i sve okolnosti s osiguranjem depozita, što ulagače ovdje čini malo nesigurnima, kaže Arthur Brunner, direktor u ICF banci.

Njemački financijski regulator zatvorio je podružnicu posrnule američke banke Silicijske doline istaknuvši da njezino poslovanje ne predstavlja prijetnju financijskoj stabilnosti.

- Vidimo da su američka vlada i financijske institucije djelovale odlučno, rekao je Christian Linder, njemački ministar financija. 

Britanski ministar financija kaže da je spašavanje britanske podružnice banke Silicijske doline nužno za zaštitu najvažnijih britanskih tehnoloških kompanija.

Analitičari tvrde: opasnost još nije prošla. Cijene dionica na europskim i svjetskim burzama padaju, a to će imati priličan utjecaj na globalne start-upove. Nakon dramatičnog vikenda američki su regulatori klijentima propalih američkih banaka poručili da će od danas moći podignuti svoj novac, a Središnja banka olakšala je ostalim zajmodavcima pristup financiranju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!