13:36 / 21.10.2019.

Autor: V.K./Hina

Banožić: Do kraja godine prostorni plan za projekt "Kupari 1"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar državne imovine Mario Banožić izjavio je u Dubrovniku kako očekuje da će do kraja ove godine biti donijet prostorni plan potreban za realizaciju projekta "Kupari 1".
Ministar državne imovine Mario Banožić izjavio je u Dubrovniku kako očekuje da će do kraja ove godine biti donijet prostorni plan potreban za realizaciju projekta "Kupari 1" u Župi dubrovačkoj, koji će realizirati tvrtka Avenue ulaganje, nakon čega počinje teći investicijski rok.

Nakon sastanka u dubrovačkoj palači Ranjina sa županom Nikolom Dobroslavićem te gradonačelnicima i načelnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije, Banožić je podsjetio da se za projekt Kupari 1 čekala izrada prostorno planske dokumentacije, a sada i suglasnosti ministarstava turizma te mora, prometa i veza na prostorni plan.

Kad stignu te suglasnosti, aktivirat će se ugovorena koncesija za provedbu ulaganja. Očekujem da će to biti sve u redu, rekao je Banožić.

Taj projekt vrijedan je oko milijardu kuna, a trebala bi ga realizirati tvrtka Avenue ulaganja, koja predvodi zajednicu ponuditelja.

Banožić je istaknuo da je kroz razgovore sa županima, gradonačelnicima i načelnicima Ministarstvo nastoji pronaći najbolje rješenje za darovanje, povrat ili koncesiju i zakup državne imovine.

- U procesu smo rješavanja 2.379 zahtjeva, koje su nam uputile jedinice lokalne i regionalne samouprave. Rješavanjem tih zahtjeva pomoći ćemo općinama, gradovima i županijama u njihovom investicijskom ciklusu i aktivnostima. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji imamo 55 neriješenih zahtjeva, stoga od vas očekujemo pomoć u evidentiranju nekretnina na vašem području, jer nam je cilj riješiti imovinsko-pravne odnose i što prije staviti državnu imovinu u funkciju, istaknuo je.

Napomenuo je i da je od osnutka Ministarstva do danas sklopljeno ukupno 43 ugovora, a 24 je ugovora o darovanju ukupne vrijednosti gotovo 68,3 milijuna kuna.

Ministar je najavio i sastanak u Zagrebu, gdje će u suradnji sa županom Nikolom Dobroslavićem te predstavnicima ministarstvima prometa i pravosuđa nastojati riješiti pitanje koncesija na pomorskom dobru te prometnica koje bi olakšale pristup zemljištima za buduća ulaganja u ugostiteljstvu i turizmu.

Župan Dobroslavić istaknuo je zadovoljstvo sastankom, dodavši kako županija ima namjeru aktivirati turističke zone na Mljetu i Lastovu, u Pločama te Banićima u Dubrovačkom primorju.

- Općine i gradovi imaju razne prijedloge za buduću društvenu namjenu, od dječjih vrtića i društvenih domova do igrališta. Ministarstvo je u tim slučajevima spremno prepustiti svoje vlasništvo, rekao je Dobroslavić, koji je ukupnu vrijednost 55 predmeta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji procijenio na više od 80 milijuna kuna.

Tijekom svog posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji ministar Banožić će, kao izaslanik premijera, navečer na Grudi nazočiti svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Konavle povodom dana Općine. Tom će prigodom načelniku Općine Konavle Boži Lasiću uručiti 11 milijuna kuna vrijedan ugovor o darovanju 18 tisuća metara četvornih zemljišta za izgradnju Osnovne škole Cavtat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!