Grabovac: Bez obzira na zamrzavanje cijene plavog dizela, porast će cijena hrane

14:59 / 07.06.2022.

Autor: I.B./HRT

Nikola Grabovac

Nikola Grabovac

Foto: HRT / HTV

U Ukrajini se vodi rat protiv ruskog agresora i za opstanak zapadnih vrijednosti, a u Europi bitka za ograničavanje rasta cijena energenata i hrane. Vlada nikada nije tako intervenirala u cijene energenata kao jučer. Moramo se okrenuti i samodostatnoj proizvodnji hrane.

- To je u svakom slučaju pozitivan potez Vlade RH, koji je po mom osobnom mišljenju i po mišljenju mojih kolega ribara, trebalo i ranije povući u okviru mogućega. Razina cijene plavog dizela, koja je trenutno zamrznuta, previsoka je za naše poslovanje. Sve mjere koje je Vlada poduzela zadnjih godinu i pol, dvije dana, pa i u zadnje tri godine, gledajući u kontekstu COVID krize, pozitivne su i ne možemo biti nekorektni pa ih obezvrjeđivati. Međutim, unatoč tome što se napravilo situacija nije sjajna i dugoročno nije održiva. To mora biti jasno i najodgovornijima u Vladi RH, istaknuo je ribar Petar Baranović iz Hrvatske poljoprivredne komore.

- Svi poljoprivrednici pozdravljaju zamrzavanje cijena energenata. Podsjetio bih samo da je cijena plavog dizela sada na razini cijena tzv. običnog dizela prije godinu dana. Tako da, bez obzira na to zamrzavanje cijena, mislim da će to dovesti do neminovnog povećanja cijena hrane, odnosno svih poljoprivrednih proizvoda. Što se tiče ovog dijela oko zamrzavanja izvoza žitarica, mislim da takvu odluku ne bi trebalo donijeti jer znamo da Hrvatska gotovo polovicu svojih žitarica izvozi u inozemstvo i samim time bi sebi ograničili nekakve eventualne prihode jer mi te žitarice koje proizvedemo moramo izvesti jer ih jednostavno proizvedemo puno više nego što ih trošimo, istaknuo je vinar i ratar Nikola Grabovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!