Intervencija Vlade: od srijede jeftinije gorivo

19:03 / 06.06.2022.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Cijene goriva od 7. lipnja 2022.

Cijene goriva od 7. lipnja 2022.

Foto: Dnevnik / HRT

Zahvaljujući Vladinoj intervenciji, od srijede će gorivo biti jeftnije. Naime, Vlada je donijela uredbu kojom se smanjuju trošarine i ograničavaju marže. Nova cijena eurodizela bit će 13 kuna i 8 lipa, a danas je 13 kuna i 14 lipa. Eurosuper 95 bit će jeftiniji za 36 lipa, odnosno za litru će trebati izdvojiti 13 i pol kuna. Bez Vladinih mjera gorivo bi od sutra bilo znatno skuplje - litra eurodizela čak 15 kuna i 80 lipa, a tek nekoliko lipa manje bio bi eurosuper. Plavi dizel, unatoč mjerama, poskupjet će za 20 lipa.


Cijene sirove nafte lete u nebo pa je Vlada smanjivanjem trošarina opet intervenirala u cijene goriva.

Kako bi uštede građana bile veće, Vlada je odlučila da će se cijene mijenjati svaka dva tjedna. I dok Ina kratko odgovara da će kao i do sada poštovati odluke Vlade, drugi najveći distributer goriva u Hrvatskoj, Petrol, kritički gleda na Vladine odluke.

- Već danas se suočavamo s nedostatkom dizela i benzina na tržištu. (...) U takvim uvjetima (u kojima je ponuda goriva ograničena), državno ograničavanje cijena umjetno potiče veću potražnju, a time i više cijene kada se one ponovno prestanu ograničavati. (...) Zbog velike volatilnosti, također bi bilo potrebno prilagođavati cijene tjedno, a ne svakih 14 dana, priopćeno je iz Petrola.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručuje da se distributeri moraju prilagoditi situaciji.

- Bilo da je riječ o nekome tko stavlja naftne derivate u promet, bilo da je riječ o plinu, bilo da je riječ o struji mora podnjeti dio tereta i ovo su okolnosti u kojim se očekuje njihov visoki stupanj društvene odgovornosti, rekao je.

Donesene uredbe ponovno će se razmotriti za mjesec dana, a država ima sve manje prostora za intevenciju u trošarine zbog donje granice koju je odredila Europska unija. 

A s obzirom na to da se situacija na tržištu stalno mijenja, radi se i na novim mjera pomoći za poduzetnike i građane.

Nove cijene goriva stupit će na snagu u srijedu.

Nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog Vijeća Hrvatska udruga poslodavaca i Sindikati podržali su Vladinu intervenciju. Smatraju da su u ovo izazovno i neuobičajeno vrijeme dobrodošle državne mjere, no da one moraju biti privremene.

S obzirom na rast cijena goriva u posljednjih nekoliko tjedana, ponedjeljkom navečer na benzinskim postajama stvarale su se gužve. Ova Vladina uredba smanjila je gužve - nakon dugo vremena, nema onih gotovo kilometarskih redova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!