HUP i sindikati poduprli intervenciju Vlade

06.06.2022.

17:16

Autor: V17/IMS/HRT

Državne mjere

Državne mjere

Foto: Vijesti / HRT

Nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog Vijeća Hrvatska udruga poslodavaca i Sindikati poduprli su Vladinu intervenciju. Smatraju da su u ovo izazovno i neuobičajeno vrijeme dobrodošle državne mjere, no da one moraju biti privremene.


- Vlada čini sve što može u raspoloživim okolnostima da goriva ima i da ono koliko košta što manje utječe na dnevni život poslodavaca. Kada je riječ o malim poslodavcima to je znakovita mjera, a kada je riječ o velikim, onda je veći udar cijena sirovina na njih nego sama cijena goriva, rekao je Ivan Mišetić, predsjednik Vijeća članova HUP-a.

- Zagovaramo da se ravnomjerno podnese teret onih distributera na jednoj strani i javnih vlasti na drugoj koji se odriču svojih prihoda u svemu tome. To što se odriču to je naš javni novac i sve se na kraju natrpa na leđa građana, naglašava Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

GSV - sindikati i poslodavci zadovoljni prijedlogom reforme obrazovanja

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) raspravljalo je u ponedjeljak o prijedlogu Vlade za reformom visokog obrazovanja te su predstavnici sindikata i HUP-a izrazili zadovoljstvo sa smjerom u kojem se ide, ali su pozvali na još radikalnije poteze te uvažavanje primjedbi iz javne rasprave.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da su na današnjoj sjednici GSV-a raspravljali o reformi visokog obrazovanja gdje nisu donijeli dogovorni zaključak jer su ostavili prostora za donošenjem dodatnih zaključaka, što su predložili i sindikati i poslodavci.

Na sjednici su predstavnici Vlade, sindikata i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) razmatrali i utjecaj povećanja troškova sirovina i materijala za proizvodnju i pripremu hrane, gdje su zaključili da će u najkraćem mogućem roku s međuresornim tijelima "sjesti i dogovoriti koje su to daljnje mogućnosti Vlade da izađe u susret proizvođačima".

Na GSV-u je predstavljeno i godišnje izvješće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za 2021. godinu koju je iznio ravnatelj Ante Lončar, iz kojega se zaključuje da se aktivne mjere politike zapošljavanja i dalje provode te da je Vlada osigurala dodatna sredstva za sve te mjere.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca je Ivan Mišetić istaknuo kako je središnja tema današnjeg sastanka bila rasprava o reformi obrazovanja, gdje su, s poslodavačke strane, zaključili da su reformski prijedlozi prihvatljivi, ali nedovoljno afirmativni.

- Očekujemo da ćemo još poraditi na prijedlozima zaključaka koji će uputiti na snažnu potrebu reforme visokog obrazovanja, dodao je Mišetić.

Također je naglasio da su temu o utjecaju povećanih troškova sirovina i materijala za proizvodnju i pripremu hrane inicirali predstavnici HUP-a jer su htjeli upozoriti na potrebu solidarnog pristupa u podnošenju troškova naraslih sirovina, materijala za pakiranje i prekinutih dobavnih lanaca.

O Vladinoj intervenciji u cijene goriva kazao je da pozdravljaju tu odluku.

- Pozdravljamo onaj dio koji hrvatskim građanima ostavlja više prostora za osobnu potrošnju, svjesni smo da je ta kriza uvezena i da Vlada čini sve što može u raspoloživim okolnostima, kazao je Mišetić.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da su sindikati inicirali temu o reformi visokog obrazovanja te su iz izlaganja ministra obrazovanja Radovana Fuchsa dobili dojam da se ide u pravom smjeru.

- Međutim, sindikalna i poslodavačka strana očekuju puno radikalnije poteze i korake, Vlada je ta koja svojim prijedlozima reforme sustava mora taj sustav učiniti održivijim i da pruža uslugu koja je nužna građanima, rekao je.

Sever je dodao da očekuju od vlasti da će uvažiti primjedbe iz javne rasprave o reformi obrazovanja.

Zaključno je kazao da podupiru Vladine mjere interveniranja u cijene goriva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!