Berba američkih borovnica i haskapa u punom zamahu

07.07.2025.

09:13

Autor: Sandra Špoljar/D.M./Plodovi zemlje/HRT

Sezona je bobičastog voća! U Maloj Subotici Igor Hrustek bere haskap, a Jasminka i Lea Lisjak u Šenkovcu američke borovnice.

U posljednjih deset godina površine pod bobičastim voćem u Hrvatskoj utrostručile su se i sada zauzimaju oko 2100 hektara. Najpopularnije su borovnice, a upravo je sada sezona berbe. Na plantažama u Međimurju proizvođači su, kažu, zadovoljni urodom.

Haskap iz Male Subotice – prvi i uspješan


Igor Hrustek iz Male Subotice berbu haskapa, poznatog i kao sibirska borovnica, već je gotovo završio.


– Ove godine berba je stvarno bila dobra. No dugo traje jer se voće bere ručno i sporo – jedan berač može ubrati najviše kilogram i pol na sat – objasnio je.

Dodaje da su se za ovu kulturu odlučili jer ju tada gotovo nitko nije uzgajao. – Htjeli smo nešto drugačije, a u početku nismo ni imali priliku kušati plod. Sad vidimo da je to bila dobra odluka, rekao je.


Kilogram svježeg haskapa prodaje po 14 eura, a ako ga kupac ubere sam, cijena je i do pet eura niža. No na kraju svi vele da ipak radije mi naberemo. A ja pozivam sve – dođite malo u prirodu, na friški zrak, poručuje Igor.

Obiteljska inovacija - stroj za branje


U poslu mu pomaže stroj koji je sam osmislio zajedno s ocem Josipom. Stroj odvaja listove i peteljke, sortira plodove i ima kapacitet 35 do 40 kilograma na sat.


– S tim strojem prošle smo godine bili na Sajmu inovacija u Zagrebu, AgroArci, gdje smo dobili nagradu za najbolju inovaciju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, pohvalio se Hrustek.


Većinu uroda prodaju svježe, a od ostatka izrađuju preljeve, umake, senf, pa čak i marmeladu s jegerom. – Najukusnije mi je baš to – s roštilja – dodaje kroz smijeh.


– Uvijek može bolje, ali zadovoljni smo. Moraš se baviti i prodajom – koliko god ti proizvod bio dobar, zaključuje Igor.

Borovnice iz Šenkovca 


U Šenkovcu, na plantaži američkih borovnica obitelji Lisjak, berba je upravo u punom zamahu.

– Ovo nam je treća berba. Danas je deseti dan otkako beremo, a za tjedan dana kreće prava špica koja će trajati do sredine kolovoza, kaže Jasminka Lisjak.

Plantaža ima 3500 grmova, a borovnice se uzgajaju ekološki. Najveći dio svježeg uroda prodaje se u Zagrebu i Istri po cijeni od 13 eura za kilogram.

Grmove s svih strana štiti mreža – od tuče i ptica. – Bez mreže ptice bi sve pobrstile. Navodnjavanje je obavezno, kao i jelova sječka za zakiseljavanje tla – objašnjava Jasminka.

Beračice vjerne godinama


Ljiljana Rudnički najstarija je među beračicama. – Već sam 11 godina ovdje. Nije teško, navikli smo, a i dobijemo vitamin D i bez mora, kaže uz osmijeh.

Berači dobro znaju da bobica mora biti potpuno plava – ako se otrgne prerano, ide za preradu: marmelade, džin, umaci...

Dok mreža uspješno štiti od ptica, protiv voluharica još nisu pronašli učinkovito rješenje.

– Protiv njih nemamo ništa osim psa. On ih ganja. One pojedu cijeli korijen, i biljka se osuši. Ako je primijetimo na vrijeme, pokušamo je spasiti presadnjom. No, kroz godine su nam uništile sigurno oko tisuću grmova, kaže Jasminka.

Od čokolade do piva – borovnica kao inspiracija


Obitelj Lisjak osim borovnica prodaje i niz proizvoda – pekmeze, bombone, umake, pa čak i borovničino pivo. Ipak, najpoznatiji su po čokoladnim pralinama punjenim borovnicom. Za to su završili i poseban tečaj čokolatijerstva u Italiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!