Berba šljiva u punom jeku, ekstremni vremenski uvjeti smanjili urod

30.07.2022.

07:00

Autor: Leo Škrinjarić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Konzumna šljiva

Konzumna šljiva

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Berba šljiva u mnogim je voćnjacima u punom jeku. Tako je i na plantaži Mirka Bušljete u Dugoj Međi nedaleko od Orahovice. Ondje je zasađeno 600 stabala različitih vrsta konzumne šljive, no ekstremni vremenski uvjeti smanjili su urod. Uz nedostatak radne snage problem je i niska otkupna cijena. 

U šljiviku Mirka Bušljete desetak berača ima pune ruke posla, no ove godine očekuju smanjen urod od svega 15 tona zbog ekstremnih klimatskih prilika, ponajviše mraza u svibnju, ali i suše koja posebno pogađa one kasnije sorte. Ubrane plodove plasira kod lokalnog otkupljivača, a otkupna cijena kreće se oko 5 kuna po kilogramu.  

- Šljivu vozimo kod stalnoga otkupljivača u Viroviticu i to nam je jedan isto od problema. Imamo 60 kilometara do hladnjače, troškovi su sada se povećali s ovom cijenom goriva, a cijena šljive ostala je ista kao i lani, rekao je Mirko Bušljeta, OPG Mirko Bušljeta, Duga Međa.

Suočeni su i s nedostatkom radne snage za berbu šljiva. Važno je dobro procijeniti koji je plod za branje, a koji još treba dozrijevati na voćki. Tako ovogodišnji urod ubiru članovi obitelji i susjedi starije životne dobi jer mladi su se odselili. Zbog cijele situacije i krajnje neisplativosti, dio 15 godina starog voćnjaka odlučio je prodati.  

- Radi se o konzumnoj šljivi koja se bere ručno. Nema ljudi, sve resurse familije sam podigao na noge da beru. Da nema njih, ne znam kako bi bilo, dodao je Mirko. 

- Svi mi imamo puno djece, ali sva naša djeca su otišla trbuhom za kruhom. Neki u Zagreb, neki u Njemačku, istaknula je Nevenka Rončević iz Duge Međe.

- Mi smo jedini berači jer mladih nema puno, da bi netko htio ići u nadnicu, a prosjek godina nam je skoro 60, rekao je Stjepan Kolar iz Zdenaca.

No ipak nije sve tako crno. 27. kolovoza održat će se tradicionalna Pekmezijada u Dugoj Međi koja će ove godine okupiti članove šest vatrogasnih društava iz raznih krajeva Hrvatske. Osim kuhanja i kušanja pekmeza te pjesmu organizirat će i vatrogasnu alku i sportske igre za sve okupljene.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!