Berlin: Embargo o kojem govori SAD, za Europu ne dolazi u obzir

14:24 / 08.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Cijene nafte i dalje rastu

Cijene nafte i dalje rastu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) upozorio je na teške posljedice po gospodarstvo u Europi u slučaju uvođenja embarga na uvoz ruskog plina i nafte.

- U slučaju embarga govorimo o teškoj gospodarskoj krizi u Njemačkoj i Europi, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u razgovoru za medijsku kuću RTL. Istaknuo je da je i samo ukazivanje na mogućnost uvođenja embarga na uvoz ruske nafte i plina u ponedjeljak za 50 posto poskupjelo cijenu nafte na svjetskom tržištu. Habeck je upozorio na to da bi u slučaju embarga cijena nafte skočila dugoročno, a ne samo na nekoliko sati.

Naglasio je kako je riječ o "trajno visokim cijenama fosilnih goriva". Njemački ministar gospodarstva kaže kako se u tom slučaju ne bi samo radilo o "štedljivom paljenju žarulja", nego o stečajevima brojnih poduzeća i porastu nezaposlenosti.

Rekao je kako embargo, o kojem sve glasnije govori SAD, za Europu ne dolazi u obzir i kako su "Amerikanci toga svjesni".

"SAD samo 7,5 posto svoje nafte uvozi iz Rusije, dok u Njemačkoj govorimo o 35 posto. Situacija se ne može uspoređivati", rekao je Habeck.

Početkom tjedna je i njemački kancelar Olaf Scholz kazao kako uvođenje embarga na uvoz ruskog plina i nafte za Njemačku nije opcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!