Eurosuper 95 poskupio za 81 lipu, eurodizel za 1,22 kune

11:24 / 08.03.2022.

Autor: V.K./Hina/HRT

Poskupljenje goriva

Poskupljenje goriva

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Osnovni eurosuper 95 od utorka se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po cijeni od 12,18 kuna po litri, što je za 81 lipu više nego jučer, dok je osnovni eurodizel poskupio za 1,22 kune, na 12,51 kunu, a cijene premium goriva su uglavnom iznad 13 kuna po litri.


Po podatcima s tražilice jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te portala cijenegoriva.info, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Lukoila i još nekih distributera od danas iznosi 12,81 kunu po litri, što je za 81 lipu više nego jučer, dok je na postajama Tifona osnovni benzin još lipu skuplji i cijena mu je 12,19 kuna.

Tako za spremnik eurosupera 95 od 50 litara od danas na većini benzinskih postaja treba izdvojiti 609 kuna, ili 40,50 kuna više nego jučer.

Nešto je veći porast cijene kod osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 12,51 kunu po litri, a na Tifonu 12,53 kune. To je za 1,22 odnosno u slučaju Tifona 1,24 kune po litri više nego jučer, čime za spremnik od 50 litara treba izdvojiti 61 kunu više nego jučer.

Cijene osnovnog benzina i dizela do danas su bile "fiksirane", eurosupera 95 na 11,37 kuna po litri, a eurodizela na 11,29 kuna, dok su nove cijene utvrđene nakon što je Vlada jučer reagirala dvijema uredbama, kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo.

Vladine uredbe jučer su objavljene u Narodnim novinama i danas su stupile na snagu.

Tako je uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ukupna marža za dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri.

Izmjenama Uredbe o trošarinama država je, pak, na rok od 90 dana smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Na osnovu tih mjera Vlada je procijenila da će se rast cijena osnovnog eurosupera i eurodizela uspjeti zadržati u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna po litri, dok bi bez tih mjera realni tržišni porast iznosio oko dvije kune. Vladine su procjene, naime, govorile da bi bez intervencije osnovni benzin od danas stajao 13,28 kuna po litri, dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu, dok su nakon intervencije čak i lipu-dvije manje od Vladinih predviđanja cijene benzina od 12,19 kuna po litri, a dizela od 12,53 kune.

Neka premium goriva blizu 14 kuna

Vladine uredbe odnose se na osnovne odnosno naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (eurosuper 95, eurodizel i plavi dizel), a ne i na derivate s dodatnim aditivima i benzine s više oktana odnosno tzv. premium goriva, čije se cijene i dalje slobodno formiraju.

Tako podatci s tražilice najjeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazuje da na Ininim benzinskim postajama (npr. Vukovarska i Adžijina) litra eurosuper 95 class plus stoji 12,72 kune po litri, što je 31 lipu više nego do sada, a za toliko je poskupio i eurosuper 100 class koji se sada prodaje po cijeni od 13,11 kuna.

I na Lukoilu (Avenija Dubrovnik) je za 31 lipu poskupio eurosuper 95 ecto, koji se sada prodaje po cijeni od 12,72 kune za litru.

Crodux za litru eurosupera 100 (npr. postaje Slavonska avenija i Avenija Većeslava Holjevca) traži 13,24 kune po litri, ili 39 lipa više nego do sada, a za toliko je poskupio i Q Max eurosuper 100 na postajama Petrola (Av. V. Holjevca) na kojima se od danas taj benzin također prodaje po cijeni od 13,24 kune po litri.

"Stotka" na Tifonu (Jarun) stoji dvije lipe više odnosno 13,26 kuna po litri.

Premium dizelska goriva poskupjela su za više od jedne kune, odnosno između 1,15 do 1,40 kuna po litri, čime su se negdje približili razini od 14 kuna po litri.

Tako se od danas Inin eurodizel class plus, kao i Lukoilov eurodizel ecto prodaju po cijeni od 13,56 kuna, na Tifonu eurodizel premium stoji 13,67 kuna, dok Crodux svoj eurodizel maxpower i Petrol svoj Q Max eurodizel prodaju po cijeni od 13,86 kuna po litri, pokazuju podatci s web portala Ministarstva gospodarstva o maloprodajnim cijenama naftnih derivata.

Od danas je skuplji i autoplin, i to po podatcima portala cijenegoriva.info, za prosječnih 50 lipa. 

Zorić: Dobro da je Vlada "napokon malo zagrabila i u svoje dvorište"

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Zorić u utorak je, komentirajući mjere Vlade za ograničavanje cijene goriva, ocijenio kako je dobro da Vlada "napokon malo zagrabila u svoje dvorište".


Upitan kako će cijene goriva utjecati na gospodarstvo, Zorić je rekao da su prilike grozne, da smo na neki o način u ratnom okruženju, no i da smo se opredijelili da branimo načela demokratskog svijeta u kojemu i mi živimo.

- Hrvatska se pridružila sankcijama, sankcije proizvode određene učinke. Rat proizvodi određene grozne učinke, ne samo u razaranju ljudskih života i imovine, nego i u poremećajima u gospodarstvu, naveo je direktor HUP-a.

Dodaje i kako, ako smo već izloženi tomu, onda sve te posljedice moramo i otrpjeti te se moramo postavljati što je moguće bolje da posljedica bude što manje.

- Jučer je Vlada donijela određene odluke u tom smjeru, mislim da je dobro da su napokon malo zagrabili u svoje dvorište, da su smanjili te trošarine, a ako se ovako nastavi to će trebati raditi češće i više. A da će posljedica biti, apsolutno će ih biti. Na sve nas će to utjecati, ali svijet neće stati, mi moramo funkcionirati, funkcionirali smo u ratu i znamo šta to znači, nismo to htjeli ali kako je tako je, zaključio je Zorić.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!