Brnjac: Glavni je cilj da ne budemo tamnocrveni

07.02.2022.

07:58

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska kako druge mediteranske zemlje, pri čemu je navela Portugal, Španjolsku, Francusku i Italiju, imaju mnogo veći postotak cijepljenih protiv COVID-a dvjema dozama od Hrvatske te da bi se moglo dogoditi da i to bude važan čimbenik u turističkoj godini pred nama.

Brnjac je rekla kako im nije cilj samo brojenje dolazaka i noćenja, nego da vide kako turizam utječe na gospodarstvo, okoliš, lokalnu zajednicu, na stanovništvo općenito.


- Cilj je da napravimo neki balans između financijskog učinka, brige za okoliš, odnosno kako se brinemo i za zajednicu ljudi koji žive u turističkim destinacijama. Cilj je da razvijamo cjelogodišnji turizam te da imamo odgovoran i održiv turizam, rekla je Brnjac.


Rekla je i kako Hrvatska ima sve potencijale za razvoj zdravstvenog turizma, koji nisu iskorišteni, te poručila da naša zemlja može ponuditi mnogo više osim sunca i mora.


- Uz prekrasnu prirodu, prekrasno more, imamo i visokokvalificirano medicinsko osoblje, istaknula je.


Rekla je i kako je pandemija COVID-a još s nama te da će sigurnost i dalje biti jedan od važnih čimbenika. 


- Sigurnost je važan aspekt, svi gledamo jesmo li sigurni i upravo zato ćemo nastaviti s projektom Safe stay in Croatia, dodala je.


Istaknula je da druge mediteranske zemlje, pri čemu je navela Portugal, Španjolsku, Francusku i Italiju, imaju mnogo veći postotak cijepljenih dvjema dozama.


- Moglo bi se dogoditi da i to bude jedan važan faktor, zato što je upravo i ta cijepljenost, uz incidenciju, i u matematičkoj formuli ECDC-a za izračun nove karte. Ono što je nama glavni cilj jest da ne budemo tamnocrveni zato što u preporukama Vijeća, koje su izašle 1. veljače, jasno stoji da države neće poticati putovanja koja nisu nužna, a to su turistička putovanja, i na povratku su za njihove građane koji nemaju COVID potvrde moguća dodatna ograničenja u smislu karantene, testiranja, što za nas može biti problem, dodala je.


Vezano za manjak radne snage, Brnjac je rekla da to nije problem samo Hrvatske, nego da se većina mediteranskih zemalja muči s time. Dodala je da su se sustavi iz MUP-a i HZZ-a integrirali pa će se mnogo jednostavnije moći "online" predati zahtjev za radnu snagu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!