Brnjac: Moramo se odmaknuti od brojenja turista, dolazaka i noćenja te se okrenuti kvaliteti

22.06.2022.

09:06

Autor: M.M./A sada vlada/HRT

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta

Foto: A sada vlada / HRT

Pred Hrvatskom je, prema svemu sudeći, odlična turistička sezona, možda i najbolja dosad. Rezultati su čak bolji od onih rekordnih iz 2019. U lipnju je bilo 1 posto više noćenja nego prije tri godine dok su dolasci na istoj razini. Naravno, u odnosu na lani rezultati su još bolji. Ukupno je ove godine ostvareno 94 posto noćenja iz te rekordne 2019. Vlada poručuje da je unatoč svim problemima u svijetu - Hrvatska i dalje atraktivna i sigurna turistička destinacija.

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, u radijskoj emisiji "A sada Vlada" rekla je kako bi ova turistička sezona, prema svemu što do sada vidimo, mogla biti bolja od rekordne 2019. 

- Ali više nas veseli vrijednost fiskaliziranih računa koja je već 20 posto viša nego 2019., rekla je ministrica. 

Dodala je i da su prihodi na autocestama osam posto veći nego 2019.

- Sada smo na 94 posto noćenja i 84 posto dolazaka. Turisti gledaju destinacije koje su održive, gdje mogu ostaviti svoj zeleni otisak. Predsjednik Vlade najavio je projekt gradnje turističkih stabla. S obzirom na to da je Hrvatska autodestinacija, na temelju dolazaka vozila izračunali smo emisiju CO2 i došli smo do brojke koja pokazuje da bi do 2030. trebalo zasaditi oko 10 milijuna stabala. Mislimo da je to dobra inicijativa, pogotovo za turiste koji tako mogu ostaviti svoj otisak, rekla je ministrica.  

Istaknula je kako se moramo odmaknuti od brojenja turista, brojenja dolazaka i noćenja, te se okrenuti kvaliteti. 

- U vrijeme pandemije imali smo prilike da nam dolaze novi turisti koji do sada nisu dolazili i koji su počeli tražiti sve što Hrvatska ima. Oni su otkrili Hrvatsku, ali neće se vratiti ako budu prenapučena područja i ako se ne bude vodilo računa o kulturnoj baštini i o prirodnim resursima, rekla je. 

Osvrnula se i na nedostatak radne snage.

- Problem radne snage bit će još veći, ne samo u turizmu nego u svim sektorima. Europa kao kontinent stari i treba voditi računa da mlade ljude uključujemo što prije u sustav. Važno je da turistički sektor pruži kvalitetne uvjete rada, da se radnike adekvatno plati, te da ima primjeren smještaj. Također, važno je proširiti turističku godinu i stvoriti radna mjesta za cijelu godinu, rekla je te istaknula razvoj lječilišnog segmenta koji su prepoznali kao prioritetnu nišu. 

Osvrnula se i na inflaciju. 

- Inflacija nije samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu. Svi se nadamo da će se to uskoro primiriti, ali hrvatska Vlada svojim je mjerama pomogla najugroženijima - spuštanjem PDV-a i svim ostalim mjerama za plin, struju, gorivo. Naravno da će inflacija utjecati na povećanje cijena i u turizmu i ugostiteljstvu, ali istraživanja su pokazala kako su ljudi odlučili da žele putovati bez obzira na poskupljenja, ali žele ići na održive destinacije. Zato nam je važno da se koncentriramo na zelenu tranziciju, zaključila je ministrica Brnjac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!