Ušli smo u glavnu sezonu, a mnogi i dalje teško pronalaze radnike

19:54 / 19.06.2022.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Potraga za radnicima

Potraga za radnicima

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Već smo ušli u glavnu sezonu, a mnogi poslodavci i dalje teško pronalaze radnike. Ove godine mnogi su se odlučili dovesti strance, do sada im je izdano više od 15 tisuća dozvola za rad. Iako se angažiraju i umirovljenici i studenti, radnika i dalje nedostaje.

HRT-ova novinarka Sandra Lacković u središnjem Dnevniku HTV-a razgovarala je s Nikolinom Trojić, predsjednicom Županijske komore Dubrovnik. 

- Desetljećima je problem radna snaga koja ograničava rast i razvoj hrvatskog gospodarstva, posebno sektor turizma. Koristili smo regiju, ali i taj bazen se iscrpio i prisiljeni smo ići u Aziju po radnu snagu, rekla je Trojić.

Spomenula je i neke vatrogasne mjere. 

- Kada bi se studentima i učenicima administrativnim mjerama povećala mogućnosti zarade unutar sezone, mi bi time otvorili široki krug ljudi koji bi mogli spasiti sezonu. Tu je i mjera povremenog zapošljavanja, istaknula je. 

Dodala je kako kvaliteta radne snage ove godine nije bila u prvom planu.

- To je nešto što više ne pitamo. Falilo je radne snage u bilo kakvom obliku i uzimaju se svi koji znaju pričati, hodati, držati tanjure u rukama, zaključila je Trojić. 

U turizmu od sjevera do juga najviše stranih radnika dolazi iz susjednih zemalja. Milanka je iz Trebinja, u Dubrovniku radi već šestu sezonu. I nije jedina.

- Trećina Trebinjaca je došla tu, prvenstveno i isključivo radi plaća. Ovdje je dosta veća plaća nego u Trebinju, ljudi su divni i zaista nas prime lijepo, rekla je Milanka Miladinović, sobarica iz Trebinja.

U Rovinj su, u potragu za sezonskim poslom, došli i Ljiljana i Filip iz Srbije te Safeta iz Bosne i Hercegovine.

- Razlozi dolaska su više egzistencijalni, naravno iz financijskih razloga, velike razlike u plaći, rekao je Filip Laptošević, pomoćni konobar.

Poslodavci do radnika dolaze sve teže.

- Kad date oglas za kuhara, znalo se dogodit da se nitko ne javi. Slavonija se ispraznila, srećom ima još nešto Bosne i Hercegovine, međutim i tamo sve manje, rekao je Hrvoje Brbora, generalni direktor hotela Lapad. 

- Pošto je bolja sezona, ima više ljudi, treba više i radnika. Nažalost iz Hrvatsek se puno mladih iselilo, rekla je Mirjana Kmačić Pellizzer, vlasnica restorana Punutulina.

I kod Jose Smolića ove je sezone više zaposlenih. Prvi put stranih je radnika jednako kao i domaćih. No domaće sezonski poslovi ne privlače.

- Znamo i razlog, Najveći je razlog sezonski karakter i koliko god bila dobra primanja u turizmu i ugostiteljstvu, ona nisu dovoljna jer su ograničena na 3 do 6 mjeseci i onda je to problem, Ljudi onda idu dalje, rekao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Procjenjuje se da u turizmu nedostaje još 10.000 radnika.

- Zapošljavanje iz inozemstva treba biti samo nadomjestak onoga što ne možemo naći doma. Mislim da imamo dosta neiskorištenog radnog potencijala i da nam je to prioritet. Ja mislim da će ove godine biti taj omjer pola, pola, rekao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Neiskorišteni su potencijal - studenti. Oni nisu motivirani za sezonske poslove, jer ako zarade više od 15 tisuća kuna, njihovim roditeljima više neće biti priznata porezna olakšica za uzdržavanog člana obitelji. Na potezu je Ministarstvo financija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!