Brodogradilište 3. maj nastavlja s proizvodnjom brodova

10.08.2021.

19:28

Autor: Danijela Minić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon teških trenutaka, višemjesečne neisplate plaća i prijetnje stečajem, 3. maj nastavlja s proizvodnjom brodova. Trenutačno se grade tri teretna broda i polarni kruzer na kojima radi oko 800 radnika i kooperanata. Ti bi poslovi trebali biti znak da nakon tržišne orijentacije, brodogradilištu više neće biti potrebna pomoć države. 

Naviknuli na kolovošku vrelinu, trećemajci se polako privikavaju da je najgore, ipak, iza njih. Miroslav je u brodogradilištu proveo 25 godina.

- Bili smo u situaciji da nismo imali za kruh. Dosta toga se popravilo, riješilo, može još bolje, poručio je radnik u 3. maju Miroslav Klištić.

- Usprkos vrućinama i svim time nekako se nastojimo držati zajedno i evo sve pohvale za sada, rekao je radnik u 3. maju Goran Šuper.

Naziru se i konkretniji poslovi.

- Do sada je bilo samo završavanje ovih započetih brodova dok smo sada na navozu i predmontaži započeli gradnju polar kruzera, kazao je rukovoditelj montaže trupa Željko Vučković.

U gradnji su i tri teretna broda, pa ohrabruje potpora države riječkome brodogradilištu. Vlada je u travnju s 3. majem sklopila ugovor za dovršetak broda za prijevoz automobila i kamiona. Ministarstvo gospodarstva do sredine rujna prikuplja ponude za njegovu kupnju.

- Očekujemo sad jednu borbu između brodovlasnika i postizanje vrlo povoljne cijene koja će omogućiti nama da pratimo kredit koji smo uzeli za pokretanje proizvodnje i za završetak te gradnje, istaknuo je direktor 3. maja Edi Kučan.

- Odlučili smo se na to da ćemo brod dovršiti sami i da ćemo taj brod koji dovršimo sami, zapravo prodati na tržištu i postići u ovom trenutku već sada možemo reći nekoliko desetaka postotaka bolju cijenu, poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Jedna od tema razgovora na sastanku premijera Plenkovića i uprave 3. maja bilo je i namirenje vjerovničkih potraživanja koja ukupno iznose oko 104 milijuna kuna.

- Očekujemo da će se kroz ovaj stečajni postupak koji je, Alpha Adriatic d.d. (Uljanik plovidba) u ovom trenutku bih rekao, cijenim, dobro stoje prema njihovim financijskim trenutnim pokazateljima su vozarine jako dobre, vidim da je to ostvarivo, dodao je Kučan.

- Sigurno da naredno razdoblje donosi prije svega tržišnu orijentaciju i u konačnici fazu u kojoj država ni na koji način neće trebati asistirati, to je ono što želimo, rekao je Ćorić.

Poslovnu budućnost 3. maj planira osigurati i gradnjom sekcija za talijanskog naručitelja te megajahti. Vođeni su i razgovori s mogućim investitorima, no zasad su oni, kažu u škveru, poslovna tajna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!