16:46 / 05.11.2019.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/HRT

Budućnost je u kozarstvu

-

-

Foto: - / -

Unatoč problemima s otkupom i uvozom, naši uzgajivači ovaca i koza mogu se pohvaliti vrhunskim proizvodima. Za razliku od prije 20-ak godina, sada se sve više obitelji odlučuje za proizvodnju namijenjenu tržištu.
Unatoč problemima s otkupom i uvozom, naši uzgajivači ovaca i koza mogu se pohvaliti vrhunskim proizvodima. Za razliku od prije 20-ak godina kada je tržište bilo neuređeno, a sir se proizvodio samo za obitelj ili prijatelje, sada se sve više obitelji odlučuje za proizvodnju namijenjenu tržištu.

Imamo takve primjere i na sjeveru Hrvatske.

Donosimo priču o obitelji Moravec iz Nove Vesi koja je upravo u kozarstvu pronašla svoju budućnost.

Kao što "putovanje od tisuću milja počinje prvim korakom" tako je i današnjem stadu od 130 koza prethodila - samo jedna, od koje je sve krenulo.

- Došlo je tako da je doktor rekao da moram piti kozje mlijeko da izliječim alergiju. To sam napravio i tako je krenulo, govori Radoslav Moravec, Nova Ves Petrijanečka.

Devedeset i treće, napravili su prvi pokusni sir, iz znatiželje, vidjeli da mogu. Godine su prošle do proizvodnje 400 litara kozjega mlijeka dnevno i raskošnog asortimana.

- Počeli smo s polutvrdim sirevima, pa smo onda počeli nježnije, dimljene, pa onda mekane, pa svježe koje je vrlo teško napraviti. Pa onda smo išli na jogurte, kefire, slušali smo naše potrošače na tržnicama što oni vole, naglašava Biserka Moravec, Nova Ves Petrijanečka.

Cijela obitelj danas je u poslu, ponosna na šest šampiona kvalitete. Prvi u Hrvatskoj rade sireve u vosku sa i bez začina. S rastom posla, ulagalo se u mehanizaciju, unapređenje sirane, rasla je i odgovornost prema životinjama.

- Ustajemo rano, to je oko 5 sati, počinje spremanje onih sireva koji su ostali preko noći, govori Biserka.

Aleksandar već zna kada koze trebaju svježu vodu. I njegov je otac tako pomagao roditeljima, no nakon srednje škole u konačnoj mu je odluci pomoglo - studijsko putovanje u Dansku.

- I tamo sam vidio kako taj posao može vrlo dobro funkcionirati, svidjelo mi se to i ja sam odlučio ostati ovdje, pomagati roditeljima i naravno, kasnije zajedno s njima proširiti posao i nastaviti dalje i ostaviti to u nasljeđe svojoj djeci, ističe Alan Moravec, Nova Ves Petrijanečka.

Izazov za Alana prepoznala je i njegova supruga. Devet godina radi u sirani, ali po potrebi uskače u hranjenje te prodaju na Dolcu. Po zanimanju je fitofarmaceutkinja.

- Puno je posla, ali ovo je budućnost za moju djecu pa onda nije teško, govori Jasmina Moravec, Nova Ves Petrijanečka.

Uz ljubav prema životinjama, mladog će čovjeka u poljoprivredi zadržati, tvrdi Alan, pružena prilika za uvijek nove izazove. Jer nema ljepšega nego kod kuće uzgajati koze te od njihova blagotvornog mlijeka kreirati proizvode za vlastitu obitelj i kupce koji žude za ekološkim, zdravim proizvodima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!