11:09 / 11.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Bulj (Most): Zakon će uništiti domaću proizvodnju autohtonog sjemena

Zakon uništava domaću proizvodnju sjemena

Zakon uništava domaću proizvodnju sjemena

Foto: Ilustracija / Pixabay

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj pozvao je u četvrtak da se iz saborske procedure povuče prijedlog zakona o sjemenu za koji kaže da će uništiti domaću proizvodnju autohtonog sjemena.

Zakonom o sjemenu želi se nastaviti uništavanje domaće proizvodnje autohtonog sjemena i 100 tisuća OPG-ova u Hrvatskoj koji žive od vlastitog sjemena, to je nastavak pogodovanja multinacionalni kompanijama i GMO proizvođačima protiv sela i seljaka, kazao je Bulj na konferenciji za novinare u Saboru.


Ističe da je osnovno ljudsko pravo seljaka da ima vlastito sjeme, a da se novim zakonom želi uvesti odredba o dorađivanju domaćeg sjemena kako bi moglo biti na tržištu što iziskuje velike troškove za seljake.


Sada kada nismo samodostatni i uvozimo preko 50 posto poljoprivrednih proizvoda želi se uništiti domaće autohtono sjeme i pogodovati uvoznim lobijima koji sjeme uvode od sedam multinacionalnih kompanija, dodao je Bulj.


Most zato traži povlačenje iz procedure prijedloga zakona o sjemenu , sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, a o kojem će poslijepodne raspravljati saborski Odbor za poljoprivredu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!