Butković: Vjerujemo da će strateški partner za HŽ Cargo biti nađen do kraja godine

16.02.2023.

11:51

Autor: T.D./HRT/Hina

Oleg Butković

Oleg Butković

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak kako vjeruje da će strateški partner za HŽ Cargo biti nađen do kraja ove godine i da će postupak traženja biti uspješniji nego 2015., godine, jer je sada i HŽ Cargo "čista, zdrava i tvrtka sa stabilnim poslovanjem".


- Još ne znamo tko bi mogao biti partner HŽ Cargu, ali postupak traženja će biti javan i transparentan i provodit će se ove godine, a iako je teško predvidjeti točno kako će ići, dobro bi bilo pronaći strateškog partnera do kraja ove godine i vjerujem da tako može i biti, kazao je Butković nakon sjednice Vlade, koja je odlučila pokrenuti taj postupak s ciljem modernizacije poslovanja i razvoja HŽ Carga.

Podsjećajući da je ta tvrtka u svojoj dugoj povijesti imala problema s poslovanjem zbog čega joj je već tražen partner, ministar Butković je dodao da sada više nema takvih problema i da je to stabilna tvrtka.

- Nemamo nikakav pritisak oko tog postupka, niti da strateškog partnera za HŽ Cargo treba naći 'sutra', jer dobro posluje, ima dobru upravu, prošao je veći dio restrukturiranja, a postoji i suglasje sa sindikatima, kazao je Butković.

Ocijenio je da su to razlozi zbog kojih bi sada taj postupak mogao uspjeti, za razliku od sličnog 2015. kada se nije uspjelo naći strateškog partnera, jer je tada i tvrtka bila u lošijem stanju.

- Tada nije bila čista ni imovinsko-pravna-vlasnička situacija u HŽ Cargu, što se riješilo nedavnom nagodbom po odluci Vlade i sada je realnije tražiti i očekivati da se partner nađe, smatra Butković.

Naveo je i da HŽ Cargo ima oko 40 postotni tržišni udjel u teretnom željezničkom prijevozu kojeg u Hrvatskoj obavljaju i drugi prijevoznici, čemu je dodao da se za željeznički teretni prijevoz otvaraju i novi potencijali s razvojem luka, posebice Luke Rijeka.

- Iako je HŽ Cargo sada stabilna tvrtka ipak nema dovoljno snage da sam nabavlja nove vlakove i lokomotive, što treba za modernizaciju i širenje te mu treba partner. Interesa će sigurno biti, a razgovarat ćemo i s mirovinskim fondovima, istaknuo je Butković.

S mirovinskim fondovima, dodao je, komunicira jer su suvlasnici Luke Rijeka, ali i o mogućnostima ulaska u Jadroplov, za kojeg je također kazao da je sada stabilan brodar, kojemu 8. ožujka u flotu dolazi i novi brod.

Butković: Ne vidim razloga za zabrinutost Vlade zbog saznanja koja ima Josipa Rimac

Potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak kako ne vidi razloga za zabrinutost Vlade svjedočenjem odnosno informacijama kojima raspolaže bivša državna tajnica Josipa Rimac, optužena u aferi vjetroelektrane za davanje mita.

Rimac je jučer u intervju RTL-u rekla da je s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj Šipek razgovarala o vjetroelektranama, što je u priopćenju DORH odmah opovrgnuo. Butković je, upitan nakon sjednice Vlade kome vjeruje, odgovorio kako nije na njemu da komentira cijeli slučaj, niti je o njemu razmišljao na taj način.

- Nisu to postupci koje bih ja volio komentirati. O tome se očitovao DORH. Tko je s kime komunicirao nemam saznanja i nije moje da sudim i kažem kome više vjerujem. O tome nisam razmišljao na taj način, rekao je.

Istaknuo je da je postupak u tijeku te da postoji presumpcija nevinosti za sve ljude.

- Pustimo da postupak ide svojim tijekom... Ja ne znam ni u kojoj je fazi. Nije na nama da to komentiramo, dodao je.

Upitan ima li glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek podršku HDZ-a i Vlade, rekao je da je do sada imala a na pitanje ima li je od sada nadalje odgovora: "Nismo o tome razgovarali".

Jučerašnji intervju Butković nije doživio kao slanje poruke Rimac "da ona o ljudima na javnoj sceni u politici puno toga zna". Intervju nije gledao, nego je samo pročitao na portalima što je Rimac rekla.

Smatra da u Vladi ne bi trebali biti zabrinuti zbog njezinih eventualnih saznanja.

- Ne. Ja osobno ne, a ne znam zašto bi bila i Vlada, rekao je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković također nije htjela komentirati intervju koji je dala Rimac, a jednako kao i Butković ne vidi razloga za zabrinutost zbog eventualnih saznanja i informacija koje bi Rimac mogla dati u istrazi. "Ne vidim razloga za to", rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!