Butković: Pet mlrd. kuna iz NPO-a za projekte i reforme u sektoru prometa

29.09.2021.

09:14

Autor: HRT/"A, sada Vlada"/HR

Oleg Butković, minstar mora, prometa i infrastrukture

Oleg Butković, minstar mora, prometa i infrastrukture

Foto: HRT / HR

Europska komisija isplatila je predujam Hrvatskoj iz Mehanizma oporavka i otpornosti od 818,4 milijuna eura odnosno 6,14 milijardi kuna. Jučer smo imali dvije dobre vijesti, dva dobra trenutka, zadnjih 20-ak godina nije bilo tako dobrih vijesti što se tiče međunarodnog plana. Jedno je ukidanje viznog režima, drugo je isplata predujma, rekao je u emisiji Hrvatskog radija A, sada Vlada ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

Cijela je Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem pokazala jednu ozbiljnost i naravno da će ta sredstva temeljem NPO-a koji će se implementirati kroz sljedeće godine zapravo pomoći oporavku Hrvatske, ističe Oleg Butković

- Što se tiče sektora prometa planirano je oko pet milijardi kuna projekata koji su praćeni i reformama. Osim što smo zaustavili u cestovnom sektoru monetizaciju, bilo je puno ušteda oko refinanciranja na samom kamatama, ta reforma je dobro prihvaćena i odrađena. Sada slijedi reforma željezničkog sustava, navodi.

Vrlo brzo ćemo raspisati natječaj za novi sustav naplate cestarine, dodaje.

- Tu su nova autonomna vozila, projekt koji ide preko Ministarstva, tu su i željeznički projekti, bit će puno posla, veliki izazov je utrošiti sredstva i provesti sve te projekte. Ovo je tek početak jednog složenog procesa za koji nadam se, da će svi resori zajedno odraditi. To je dobro za Htvatsku. Mislim da će nam to pomoći i u rastu BDP-a da se vratimo na bolje brojeve i jaču gospodarsku aktivnost nego što je bila 2019.

Cijelu emisiju koju je uredila i vodila Sandra Leskovar, poslušajte ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!