11:41 / 01.04.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Čelnik OMV-a: Austrija ne može jednostavno odustati od ruskog plina

Austrija ne može jednostavno odustati od ruskog plina

Austrija ne može jednostavno odustati od ruskog plina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Odustajanje od ruskog plina već ove godine nemoguće je osim ako nismo spremni živjeti s golemim posljedicama, rekao je čelnik austrijske energetske tvrtke OMV Alfred Stern, komentirajući za Die Presse pozive na embargo na plin iz Rusije kako se njegovom kupnjom ne bi financirala invazija na Ukrajinu.

- Odustajanje od ruskog plina nemoguće je osim ako nismo spremni živjeti s ogromnim posljedicama. Neke zemlje bi to mogle učiniti, ali Austrija to ne može provesti ove godine. U teškoj smo poziciji, u kojoj ne možemo jednostavno odustati od ruskog plina. Kao zemlja bez izlaza na more, nemamo pristup ukapljenom prirodnom plinu. Svaka diversifikacija značila bi više ulaganja u skupu infrastrukturu kako bi se dobio pristup skupljem plinu, rekao je Stern.

- Postupno ukidanje ruskog plina ima svoju cijenu. To nam mora biti jasno, dodao je.

Na pitanje kako će OMV plaćati ruski plin nakon što je predsjednik Vladimir Putin u četvrtak odredio da se isporuke ruskog plina u inozemstvo od petka moraju plaćati u rubljima, odgovorio je da OMV nema ugovor s ruskom vladom, već s Gazpromom.

- Čekamo informacije od Gazproma. Trenutno je naš ugovor u eurima i nema drugim osnova za plaćanje, rekao je Stern.

Ministrica: Austrija još nije dobila obavijest o plaćanju ruskog plina u rubljima 

Austrija još nije dobila pisanu obavijest o plaćanju ruskog plina u rubljima, izjavila je ministrica gospodarstva Margarete Schramboeck, a naftna i plinska tvrtka OMV istaknula je da je kontaktirala ruskog dobavljača Gazprom.

Moskva je do sada uvijek ispunjavala ugovorne obaveze, naglasila je Schramboeck, dodavši i da je ugovorima utanačeno plaćanje plina u dolarima ili eurima. Tako su plaćanja ugovorena i u slučaju Njemačke i u slučaju austrijskog OMV-a, napomenula je.

Direktor njemačkog ekonomskog instituta IMK Sebastian Dullien istaknuo je pak u dnevniku njemačke televizije ARD da se i dosada, po tvrdnjama stručnjaka, četiri petine iznosa uplaćenog za plin za plin mijenjalo u rublje.

Predsjednik udruženja austrijskih elektroenergetskih tvrtki Michael Strugl podsjeća pak da je plin nužan i rezervnim elektranama za potporu strujne mreže i ističe da treba naći nove izvore nabave, primjerice u Norveškoj, Azerbajdžanu i Alžiru.

Ministrica gospodarstva pridružila se Struglu u ocjeni da novi plinski partneri i tehnologija zelenog vodika, u koju mogli polažu velike nade, zahtijevaju gradnju infrastrukture.

Europska komisija još nije iznijela prijedloge, naglasila je Schramboeck.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!