Cijena drva za ogrijev u Zadru već dvostruko viša nego lani

21.08.2022.

07:00

Autor: Edi Škovrlj/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Drvo za ogrijev

Drvo za ogrijev

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dok se i dalje grijemo na ljetnih tridesetak stupnjeva, mnogi već razmišljaju kako će se ugrijati ove zime. Zbog poskupljenja energenata, drvo za ogrjev sve je traženije. No, osim što je do njega sve teže doći, cijena mu je, primjerice u Zadru, već dvostruko viša nego prošle godine. S ličkim drvosječama i dalmatinskim kupcima bio je naš Edi Škovrlj.

U Lici, motorke se ne gase. Slavko dnevno "ispila" 15-20 metara drva. I tijekom četiri ovotjedna toplotna udara pila se nije gasila.

Ilija je domaći, ali radna snaga koje kronično nedostaje uglavnom je iz susjednih država. Postojeća plaća od oko "1.000 eura" čini se nije neki jaki motiv. I ženske ruke u teškome poslu dobro su došle.

Uz manjak radnika, jedan od glavnih razloga, nestašice drva, leži i u golemom izvozu.

Peletu sa nešto manje od dva metra kada se zaračuna i prijevoz Dalmatinci će platiti 200, talijani 300 eura.

Kako se bližimo zima cijene drva još će rasti.

Lančanu reakciju poskupljenja osjetit će među prvima ljubitelji hrane spremljene na drvima, poput janjetine.

Potražnja za drvima već sad debelo premašuje ponudu. Ostaje nejasno zašto Hrvatska poput drugih zemalja u okruženju nije zabranila izvoz dok se ne namire domaće potrebe. Na isporuku se čeka najmanje mjesec dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!