Skupo grijanje na drva, cijena ruši rekorde

02.08.2022.

17:22

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HTV

Drvo za ogrijev

Drvo za ogrijev

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zbog poskupljenja i energetske krize o kojoj se u posljednje vrijeme itekako govori, već je počelo planiranje ogrjevne sezone. Međimurci ništa ne prepuštaju slučaju i pripremaju drva za grijanje. No, zbog goleme potražnje, cijena kubičnog metra drva je - rekordna.

Obitelj Živčec iz Strahoninca pokraj Čakovca ima veliku kuću. S obzirom na to da im računi za plin nikada nisu bili manji od tisuću kuna - prije nekoliko godina postavili su i peć na drva. Na proljeće su drva plaćali 380 kuna po kubnom metru. Ove je godine, kaže Josip Živčec - 500 kuna i raste.

To znači da će obitelj Živčec za 25 kubnih metara drva za sljedeću ogrjevnu sezonu morati izdvojiti i do dvije tisuće eura. Gospodin Josip smatra da bi Vlada trebala cijene ogrjeva - fiksirati.

Štefanija Sačer živi u kući u Velikom Bukovcu. Već je danas pripremila drva za novu ogrjevnu sezonu. Ona i suprug nešto su kupili, a nešto u šumi nabavili sami. Iako kuću zagrijava i na plin, oslanja se na peć u kuhinji. Pa su joj računi za plin prihvatljivi, do 280 kuna, kaže.

Ne strahuje od zime - drvo je spremno, a preživjeli smo, ističe, i teže godine.

- Koji su neskromni, koji su oholi, ima toga. Mi smo skromni. Treba znati kako živjeti. Vi mlajši ni ne znate, negda je drugač bilo. Neimaština, nije bilo goriva, struje, a kamoli plina pa smo bili zadovoljni, kaže gospođa Štefanija.

Sve u svemu, naši umirovljenici igraju na sigurno pa su se za ogrjevnu sezonu već pripremili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!