Cijene hrane nezaustavljivo rastu

20:00 / 17.05.2022.

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Potrošačka košarica

Potrošačka košarica

Foto: Goran Jakus / Pixsell

Osim cijena ulja, znatno rastu i cijene mesa, pogotovo piletine i svinjetine. Najviše na to utječe poskupljenje energenata, ali nezaustavljivo rastu i cijene ambalaže, staklenki. Smanjenje PDV-a na mnoge prehrambene proizvode od prvoga travnja samo je amortiziralo poskupljenja, kojima se za sada ne vidi kraj.

Međimurski vinari kvalitetne kapljice u bačvama imaju u izobilju, no nema etiketa, čepova, butelja. 

- Mi smo već tijekom zime sav repromaterijal morali nabaviti što je bio financijski udarac jer bi ostali ili bez čepova, vina. Znači ako hoću danas puniti butelju jednostavno ih nema? Ako nisi nabavio krajem godine ili hajde početkom ove teško da bi mogao vinar imati butelju, kaže vinar David Štampar

A plastičnu ili kartonsku ambalažu u našoj prehrambenoj industriji teško je nabaviti jer cijene su znatno porasle - kažu u Vindiji.

- Kartonska ambalaža skuplja je za 39 posto, dok su ostali ambalažni materijali poskupjeli za gotovo 30 posto. Osim nafte, plin je do sada poskupio više od 60 posto, a električna energija 144 posto, navode iz grupe Vindija.  

Poskupljenje na svojoj koži posebno osjećaju mesari koji teško mogu opstati bez dizanja cijena. Preživjeli su pandemiju, ali ovo ne miriše na dobro - jasan je Ivica Vidović.

- Za sada je sve 30 do 35 posto naraslo, ali nažalost to nije kraj, još će to ići gore, a kako dugo i tko će to moći platiti, ne znam. 

Mislite da će biti rizično izazovno naredno vrijeme?

- Jako, tak dugo dok se to nešto ne smiri.

Kukuruz je poskupio 96 posto, pšenica 90, soja 50 posto. Iako ćemo u žitaricama biti samodostatni, jedan od većih otkupljivača, Antun Marodi, smatra da će cijena ovisiti o ratu u Ukrajini.

- S obzirom na situaciju u Ukrajini to je velika nepoznanica, ako se zaustavi agresija na Ukrajinu to bi se polako moglo smiriti, ali ne odjedanput. Ako se agresija nastavi mislim da će cijene biti na povijesnom maksimumu.

U Ministarstvu poljoprivrede odgovaraju da će žitarica biti dovoljno, a poljoprivrednicima su već osigurana sredstva za nužan repromaterijal. 

- Očekujemo dobre prinose, poljoprivrednici su osigurali mineralna gnojiva već prošle godine, mi smo im dodatnim potpora vrijednima 200 milijuna kuna za one najugroženije pomogli, ističe Tugomir Majdak iz Ministarstva poljoprivrede. 

Cijene su znatno više nego prošle godine, tvrde u resornom ministarstvu, no zaključuju - već sada se nazire njihova stabilizacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!