Ćorić u Dnevniku: Očekuje se smanjenje cijene plina

29.01.2021.

19:52

Autor: HRT/Hina

Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Foto: HTV / HRT

Otvaranjem LNG-ja na Krku omogućili smo da ponuda plina bude veća, što bi trebalo uz konstantnu potražnju - dovesti do smanjenja cijena plina za gospodarstvo i za kućanstva, kazao je u Dnevniku HTV-a ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. 

Do smanjenja bi trebalo doći u kratkom roku, "kada prestane svojevrsna eskalacija cijena na azijskom tržištu". Nakon toga će prisutnost LNG-ja i mogućnost dobave preko tog pravca utjecati na pregovore o cijeni plina i u Hrvatskoj i u regiji, dodao je.

Naglasio je kako je LNG terminal na Krku prvi energetski infrastrukturni projekt koji pozicionira Hrvatsku na energetsku kartu svijeta. Ovaj alternativni dobavni pravac je za nas i za naše susjede nevjerojatan iskorak, rekao je.


Mještani općine Omišalj bune se na buku i vibracije s terminala, a na otvorenje terminala nije došao župan Zlatko Komadina. Na pitanje kako pomiriti ovaj strateški projekt Hrvatske i lokalnu zajednicu Ćorić je odgovorio: Treba se raspitati kod stručnjaka - više od 20 godina se razgovara od LNG-ju i ova je Vlada to uspjela.

"Komadina žrtva političke ambicije Mirele Ahmetović"

Uvjeren je da buka s terminala neće utjecati znatnije na kvalitetu života. Mjerenja pokazuju da je ona u razinama propisanima u Studiji utjecaja na okoliš. Dodao je kako mu je žao što župan Komadina nije došao na otvorenje te dodao: "Župan je odabrao stranu, on je već neko vrijeme žrtva nerealizirane političke ambicije svoje suradnice, gospođe Ahmetović". 

- Danas je tužan dan za hrvatsku javnost. Propustili smo izglasati zakon o obnovi i isključivi gospodarski pojas u Jadranu, a sve kako bi par oporbenih političara skupilo jeftine političke poene uoči lokalnih izbora, kazao je Ćorić komentirajući to što je oporba danas srušila saborski kvorum. Smatra kako ovakvi događaji dodatno pojačavaju antagonizam prema politici, a politici, kaže - trebaju kredibilni ljudi koji stoje iza svog rada.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!