Cijene goriva i dalje zamrznute, mali distributeri najavljuju zatvaranje crpki

04.07.2022.

19:22

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Gorivo kao "suho zlato"

Gorivo kao "suho zlato"

Foto: Lovro Domitrovic / PIXSELL

Cijene eurodizela, eurosupera 95 i plavog dizela ostat će zamrznute još 14 dana, odlučila je Vlada. Eurosuper 95 i dalje će stajati 13.50, eurodizel 13.08, a plavi dizel 9.45 po litri. Cijene se odnose na postaje koje nisu na autocestama, na kojima se one i dalje slobodno formiraju. A na autocestama će od ponoći gorivo pojeftiniti. Eurosuper će stajati 13.83, eurodizel 14.28, što je 24, odnosno 29 lipa po litri jeftinije nego danas. Vlada je fiksirala i veleporodajne cijene čime želi zaštititi male distributere koji, tvrdi ministar gospodarstva, i dalje dobro zarađuju. No oni su ipak nezadovoljni i tvrde da će dio njih već idućih dana - zatvoriti crpke.

Građani mogu odahnuti. Barem sljedeća dva tjedna cijene najprodavanijih goriva neće se povećavati. U ovakvim uvjetima ne smije se sve prepustiti tržištu, kaže premijer Andrej Plenković.

- To radimo zato što su vremena takva. Ne zato što nam se jako iz dokolice intervenira u tržišne odnose, nego zato što smatramo da su okolnosti takve da je to uloga države, koja jedina može stati u taj prostor i napraviti poteze koji su dobri za građane i gospodarstvo.

Upravo upliv države u tržišnu utakmicu značit će zatvaranje velikog broja benzinskih crpki, žale se mali distributeri. Ističu da s novom uredbom i dalje imaju oko pola kune gubitka po litri goriva.

- Mi ne možemo na ovaj način nastaviti raditi dalje, jer više nemamo sredstava. Dakle, osam mjeseci praktički radimo s gubitkom i mi nemamo drugog izbora, nego evo vidite zatvorili smo pumpu. A uskoro se očekuje zatvaranje još 240 pumpi, rekao je predsjednik Udruge malih distributera naftnih derivata Armando Miljavac.

Ministar im poručuje - dosad ste dobro zarađivali, a u krizi svatko treba dio tereta preuzeti na svoja leđa.

- U protekla dva tjedna Ina im nije povećavala veleprodajnu cijenu, a oni su uglavnom prodavali svoje zalihe. Prema tome, u protekla dva tjedna možemo govoriti o tome da nisu zaradili onoliko koliko su mislili zaraditi, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Cijenama goriva nezadovoljni i poljoprivrednici. 9 kuna i 45 lipa po litri plavog dizela je, kažu, previše.

- Plavi dizel ni u kom slučaju ne bi smio biti skuplji od 6 kuna. Dakle, očekujemo od Vlade da ove večeri plavi dizel ide prema dolje, a ne prema gore, rekao je Mato Brlošić.

Sindikati podupiru zamrzavanje cijena, kao i najavljeno uvođenje vaučera za gorivo.

- To bi trebalo dobro promisliti kako i na kojoj strani, jer to više nije pitanje samo najsiromašnijih, nego i dobrog dijela srednjeg sloja, smatra predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Prijevoznici podupiru mjere, ali ističu da država ima još prostora za smanjivanje cijena.

- Još uvijek moramo naglasiti da je u toj cijeni nafte 40 lipa za željeznicu, 60 lipa za autoceste, pa se pitam dokle ćemo mi to plaćati izgradnju te autoceste, ističe predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec.

Vladine mjere neće se odnositi na autoceste, gdje će se cijene i dalje slobodno formirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!