Cijene nafte blizu 119 dolara, strah od tijesne ponude jači od straha od recesije

29.06.2022.

16:25

Autor: I.Z./HRT/Hina

Cijene nafte blizu 119 dolara

Cijene nafte blizu 119 dolara

Foto: - / Shutterstock

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima prema 119 dolara budući da je strah od tijesne ponude nadjačao zabrinutost za potražnju zbog slabljenja svjetskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila viša za 87 centi nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 118,85 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,89 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,20 dolara višoj cijeni, od 112,96 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 2,19 dolara.

Tržišta su jučer zabrinule naznake da veliki proizvođači Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski ne mogu značajnije povećati proizvodnju, a izvoz iz Rusije mogao bi se smanjiti s obzirom na nastojanja zapadnih vlada da ograniče cijenu ruske nafte.

Velika svjetska gospodarstva, okupljena u skupini G7, odlučila su razmotriti mogućnost da se zabrani osiguranje ruskih pošiljkih ako cijena barela nadmašuje limit.

Njihova razmatranja potisnula su u drugi plan strah od recesije koja bi značila smanjenu potražnju za energentima.

- Budući da je gotovo petina globalnih kapaciteta za proizvodnju nafte danas pod nekim oblikom sankcija (Iran, Venezuela, Rusija), zaključili smo da ne postoji praktičan način da se tim barelima blokira pristup tržištu koje je ionako iznimno tijesno opskrbljeno, priopćio je JP Morgan.

Analitičar Norbert Rucker iz Juliusa Baera rekao je pak da je koncept ograničavanja cijena teško shvatiti s obzirom na različite cijene različitih vrsta nafte i na tisuće aktera u nabavnom lancu.

- Kupci bi se morali udružiti u kartel i konstruirati vjerodostojnu prijetnju, a to su izazovne zadaće, dodao je Rucker.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, započeli su u srijedu niz dvodnevnih sastanaka, a izvori kažu da su šanse za veliku promjenu proizvodne politike u ovom mjesecu male.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 117,55 dolara, što znači da je poskupio 2,67 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!