Putin: Prestat ćemo izvoziti energente ako Zapad uvede ograničenja cijena

07.09.2022.

12:39

Autor: V.K./HRT/Hina

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sergey Bobylev / Sputnik/Pool via REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je zaprijetio da će zaustaviti opskrbu energentima ako se uvedu ograničenja cijena ruskog plina i nafte, upozorivši Zapad da će ostati zamrznut kao vučji rep u poznatoj ruskoj bajci. 

Govoreći na ekonomskom forumu u istočnom gradu Vladivostoku, Putin je rekao da su europski pozivi na ograničenje cijena ruskog plina glupi te da bi doveli do viših cijena energenata u svijetu i ekonomskih problema u Europi.

G7 je taj plan najavio prošli tjedan, a potez bi mogao i ograničiti rusku sposobnost osiguranja tankera u državama i izvan tog bloka.

- Rusija će izaći iz dogovora o opskrbi ako Zapad provede plan o ograničenju cijena, rekao je Putin. Hoće li biti političkih odluka suprotnih ugovorima? Da, nećemo ih ispuniti. Nećemo izvoziti baš ništa ako to bude protivno našim interesima, najavio je.

Nećemo izvoziti plin, naftu, ugljen, loživo ulje, nećemo slati ništa, upozorio je Putin.

Ostala bi nam samo jedna stvar: kao u poznatoj ruskoj bajci, osuditi vučji rep na smrzavanje.

Rusija je drugi najveći izvoznik nafte nakon Saudijske Arabije te je najveći izvoznik plina i žitarica. Europa u pravilu iz Rusije uvozi 40 posto plina i 30 posto nafte.

Putin je rekao da su Njemačka i zapadne države same krive što je plinovod Sjeverni tok 1 prestao s radom i što su Ukrajina i Poljska samostalno odlučile isključiti druge plinovode prema Europi.

Stari kontinent suočen je sa zimskom energetskom krizom i rastom računa građana nakon što je Gazprom potpuno suspendirao slanje plina Sjevernim tokom 1, tvrdeći da je razlog tehničke prirode.

Sjeverni tok 1 sada je praktički zatvoren, rekao je Putin, pozvavši Njemačku da vrati turbinu za kompresorsku stanicu Portovaja, što će Rusiji omogućiti da nastavi upumpavati plin.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!