Cijene nafte pale ispod 82 dolara, trgovce zabrinule američke zalihe

24.02.2023.

16:49

Autor: T.V./HRT/Hina

Cijene barela nafte

Cijene barela nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara budući da je zabrinutost zbog rasta zaliha u SAD-u potisnula u drugi plan najavljeno smanjenje opskrbe iz Rusije.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 57 ceni nego na jučerašnjem zatvaranju tržišta i iznosila je 81,64 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,61 dolar.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 69 centi nižoj cijeni, od 74,70 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,44 dolara.

Tržišta je jučer potaknula vijest da će Rusija u ožujku smanjiti izvoz iz zapadnih luka do 25 posto, što bi nadmašilo najavljeno smanjenje proizvodnje u idućem mjesecu za 500 tisuća barela dnevno.

U petak prevagnuo je ipak podatak da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu porasle za čak 7,6 milijuna barela, na najvišu razinu od svibnja 2021. godine.

Skok zaliha signalizira slabiju potražnju, nadovezavši se na naznake iz američke središnje banke da će im u fokusu i u idućim tjednima biti visoka inflacija, koju krote podizanjem kamatnih stopa. Viši troškovi zaduživanja koče gospodarstvo, a time i potražnju za naftom.

Podizanje kamatnih stopa istodobno podupire dolar, što također negativno utječe na potražnju za naftom budući da smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Zabrinutost za potražnju poklopila se s naznakama da su tankeri na moru puni ruske nafte i naftnih derivata, ističe Reuters, što upućuje na zaključak o većoj ponudi.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak cijena barela košarice nafte njezinih članica bila stabilna i iznosila je 80,53 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!