Cijene nafte porasle iznad 81 dolara, Rusija smanjuje opskrbu

23.02.2023.

16:37

Autor: T.V./HRT/Hina

EU smanjila uvoz energenata

EU smanjila uvoz energenata

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara nakon što je Rusija najavila znatno smanjenje opskrbe, potisnuvši u drugi plan naznake slabije potražnje u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 63 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 81,23 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,43 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 74,70 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 2,41 dolar.

Tržišta je jučer poljuljao zapisnik sa sjednice američke središnje banke koji je pokazao suglasnost većine dužnosnika da je prijetnja visoke inflacije i dalje "ključni faktor" u kreranju monetarne politike i da opravdava kontinuirano podizanje kamatnih stopa dok se rast cijena ne obuzda.

Bolji makroekonomski podaci trebali bi signalizirati bolju potražnju za naftom, ali mogli bi istodobno potaknuti Fed da pretjerano zaoštri monetarnu politiku kako bi uspostavio kontrolu nad inflacijom, objasnio je raspoloženje na tržištu Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Danas je cijene stabilizirala vijest da Rusija u ožujku planira smanjiti izvoz nafte iz zapadnih luka do 25 posto, više no što je najavila, poručivši da će smanjiti proizvodnju za 500 tisuća barela dnevno.

Značajniji rast cijena zakočio je pak jači dolar koji prigušuje potražnju budući da smanjuje kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

Uteg cijenama bile su i naznake kontinuiranog rasta zaliha u SAD-u. U prošlom tjednu porasle su za 9,9 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API).

Analitičari su u Reutersovoj anketi prognozirali znatno blaži rast, za 2,1 milijun barela. Vlada će objaviti službene podatke tokom dana.

Zalihe kontinuirano rastu još od sredine prosinca, potpirujući zabrinutost za potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 1,42 dolara, na 80,52 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!