Cijene nafte pale ispod 95 dolara

03.11.2022.

16:52

Autor: T.V./HRT/Hina

Proizvodnja nafte

Proizvodnja nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 95 dolara nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u koje je poduprlo dolar i ponovo raspirilo strah od globalne recesije i slabije potražnje za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,39 dolara nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja trgovine i iznosila je 94,77 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,76 dolara nižoj cijeni, od 88,24 dolara.

Tržišta je jučer podupro pad zaliha u SAD-u, koji je zasjenio podizanje kamatnih stopa, ponovo za tri četvrtine postotnog boda, i izjavu guvernera Jeromea Powella da je još prerano za razmatranje stanke u podizanju troškova zaduživanja.

Powell je naznačio da će kamatne stope vjerojatno dosegnuti višu razinu no što ulagači trenutno očekuju, što je poduprlo dolar. Jaki dolar smanjuje pak potražnju za naftom jer smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Više kamatne stope u SAD-u ponovo su raspirile i strahovanja od globalne recesije.

- Sve izraženija strahovanja od usporavanja rasta neizbježno će utjecati na globalnu potražnju za naftom i mogućnost opetovanog sniženja prognoza u idućim izvješćima uopće se ne čini tako nategnutom, rekao je analitičar Tamas Varga iz PVM-a.

Veći pad cijena zapriječila su pak očekivanja tijesne opskrbe u nadolazećim mjesecima.

Početkom prosinca na snagu stupa embargo EU-a na rusku naftu zbog invazije Rusije na Ukrajinu, a od veljače bit će zabranjen i uvoz naftnih proizvoda.

Proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pala je pak u listopadu, prvi puta od lipnja, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

OPEC je prošlog mjeseca proizvodio 29,71 milijuna barela dnevno, pokazalo je istraživanje, za 20 000 barela dnevno manje nego u rujnu. Proizvodnja je bila niža za 1,36 milijuna barela no što je grupa bila odredila.

Od ovog mjeseca OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, planiraju smanjiti proizvodnju za dva milijuna barela dnevno u usporedbi sa ciljanom razinom.

Odvojeno izvješće OPEC-a pokazalo je da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 31 cent, na 94,74 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!