Cijene nafte porasle, ali na putu mjesečnog pada zbog slabih američkih podataka

28.04.2023.

16:01

Autor: Hina/HRT/R.S.

Proizvodnja nafte

Proizvodnja nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima, ali ostaju na putu još jednog mjesečnog pada nakon što su razočaravajući gospodarski podaci SAD-a i neizvjesnost oko daljnjeg povećanja kamatnih stopa utjecali na izglede potražnje.

Cijena barela na londonskom je tržištu prema ugovorima za isporuke u lipnju u odnosu na prethodno zatvaranje u jutarnjoj trgovini porasla 42 centa, na 78,79 dolara, dok je za isporuke u srpnju kojima se aktivnije trgovalo ostala nepromijenjena. Cijena na tom tržištu je na putu četvrtog mjesečnog pada zaredom.

Cijene u Londonu oporavile su se od ranojutarnjih gubitaka nakon što su podaci pokazali da se gospodarstvo eurozone u prvom tromjesečju vratilo u rast, iako tek skromno i sporije od očekivanog.

Na američkom tržištu barel je bio u minusu 15 centi, na 74,61 dolar i na putu je šestog mjesečnog pada zaredom.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazali su da je američki gospodarski rast u prvom tromjesečju usporio više od očekivanog.

Investitore brine povećanje kamatnih stopa


Investitore brine da bi potencijalna povećanja kamatnih stopa središnjih banaka kojima se bore protiv inflacije mogla usporiti gospodarski rast i smanjiti potražnju za energijom u SAD-u, Britaniji i Europskoj uniji. Sljedeći sastanak američke središnje banke Feda održat će se od 2. do 3. svibnja.

Na strani ponude, potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak rekao je u četvrtak da grupa proizvođača OPEC+ ne vidi potrebu za daljnjim smanjenjem proizvodnje, unatoč manjoj kineskoj potražnji nego se očekivalo.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i saveznici uključujući Rusiju, poznati pod zajedničkim nazivom OPEC+, u ovom su mjesecu srezali razinu zajedničke ciljane proizvodnje za oko 1,16 milijuna barela dnevno, što je poduprlo cijene nafte.

Tržište je ojačalo nakon te objave OPEC-a +, ali nakon toga našlo se pod pritiskom zabrinutosti zbog moguće recesije i utjecaja na potražnju.

Ovotjedni podaci američke vlade pokazali su da su zalihe sirove nafte i benzina u SAD-u prošlome tjednu pale više od očekivanoga, budući da potražnja za motornim gorivima raste uoči vrhunca ljetne sezone putovanja.

OPEC je danas objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u četvrtak pala 2,72 dolara, na 78,40 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!