Pad cijena nafte nakon rasta potaknutog rezovima ponude

07.08.2023.

Zadnja izmjena 14:52

Autor: Hina/HRT

Proizvodnja nafte

Proizvodnja nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon dugotrajnog uspona. Cijena barela nafte na londonskom je tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje pala 81 cent, na 85,43 dolara. Barel je na američkom tržištu bio u minusu 83 centi, na 85,43 dolara, a u ranijoj je trgovini potonuo jedan dolar.

Cijene su na oba tržišta u prošlom tjednu bilježile šesti uzastopni tjedni dobitak.

- Cijene nafte mogle bi se na neko vrijeme u Londonu konsolidirati oko razine od 85 dolara po barelu, ograničene kontinuiranom zabrinutošću oko tempa oporavka Kine i pitanjima koliko će dugo Saudijska Arabija i Rusija nastaviti obuzdavati svoju proizvodnju i izvoz, s obzirom na rezervne kapacitete koji su im pri ruci, rekao je Suvro Sarkar iz banke DBS.

Unatoč tome što su Sjedinjene Države u prošlome tjednu izgubile najviši kreditni rejting, temeljna globalna makroekonomska pozadina i dalje se čini optimističnom, kazao je analitičar PVM-a Tamas Varga. Na strani ponude, najveća svjetska izvoznica Saudijska Arabija u četvrtak je produžila svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od jednog milijuna barela dnevno do kraja rujna, ostavljajući otvorenom mogućnost za još dodatne rezove.

U skladu sa smanjenjem proizvodnje, Saudi Aramco je u subotu treći mjesec zaredom podigao službene prodajne cijene u rujnu za većinu vrsta sirove nafte koje prodaje u Aziji. Rusija je krizu dodatno povećala svojom najavom smanjenja izvoza nafte u rujnu za 300.000 barela dnevno.

Uz ta dodatna smanjenja i procjene značajnog smanjenja zaliha nafte u nadolazećim mjesecima, kako je ocijenio Varga, "temeljni fundamenti postaju očito ohrabrujući" (za cijene). No u fokusu će u ovome tjednu biti kineski gospodarski podaci kako bi se procijenio apetit Pekinga za dodatnim mjerama poticaja u potpori drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon lošeg drugog tromjesečja.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 2,48 dolara, na 87,97 dolara.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!