Cijene plina u Europi porasle gotovo 20%

22.08.2022.

16:50

Autor: Hina/HRT

Plinovod

Plinovod

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Veleprodajne cijene britanskog i danskog plina oštro su porasle u ponedjeljak uslijed najavljenog održavanja glavnog ruskog plinovoda prema Europi, dok je zapunjenost skladišta u Britaniji gotovo 100 posto, u kontinentalnoj Europi gotovo 77 posto, a u Hrvatskoj 70 posto.

Cijena danskog plina za ugovor sa sutrašnjom isporukom porasla je u ponedjeljak 47 eura ili za gotovo 20 posto, na rekordnih 292 eura po megawatsatu.

Britanski plin za trenutnu isporuku poskupio je 138 penija ili 37 posto, na 503 penija po britanskoj termalnoj jedinici, a ugovor za dan unaprijed poskupio je za 119 penija ili gotovo trećinu, na 480 penija. Obje cijene najviše su u zadnjih pet mjeseci.

Ruski Gazrpom najavio je da će na tri dana, do kraja mjeseca, prekinuti isporuke plina kroz Sjeverni tok 1, navevši kao razlog održavanje, čime je Rusija pojačala pritisak na Europu, koja pokušava prije zime napuniti skladišta plina.

- Trodnevna pauza u isporukama ponovno će pojačati zabrinutosti oko toga da će Moskva plinske isporuke koristiti kao oružje, a održavanje plinovoda kao izgovor da ne obnovi protok plina, upozorio je analitičar OANDA-e Craig Erlam. 

U ponedjeljak je protok plina kroz Sjeverni tok 1 bio stabilan, dok je kroz plinovod Yamal-Europa porastao. Očekuje se da će izvoz plina iz Norveške u Britaniju pasti zbog isključivanja nekih plinskih polja, no protok plina prema kontinentalnoj Europi je stabilan.

- Planirano održavanje Kollssnes pogona i Troll plinskog polja do kraja kolovoza, kao i pojačana potražnja rezidencijalnog i energetskog sektora u Britaniji i kontinentalnoj Europi također doprinose višim cijenama, izjavio je Christos Anagnostopoulos, analitičar u Aurora Energy Researchu. 

Zapunjenost europskih skladišta 77 posto, hrvatskog 70 posto 

No, britanska plinska skladišta sada su gotovo u potpunosti zapunjena, dok su europska plinska skladišta na razini zapunjenosti od 76,9 posto.

A prema zadnjim podacima Podzemnog skladišta Okoli, s jučerašnjim danom hrvatsko skladište plina bilo je zapunjeno 70 posto. Ukupno je sada u tom skladištu utisnuto 2,99 milijardi (kWh) kilowatsati plina, pri čemu je samo tijekom jučerašnjeg dana bilo utisnuto 34,06 kWh.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!