12:16 / 11.10.2021.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT/IMS/V.G./P.F.

Ćorić i Marić pridružili su se ministrima europskih zemalja za korištenje nuklearne energije

NE Krško

NE Krško

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

U Hrvatskoj elektroprivredi potpisani su sporazumi o suradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana s općinama Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka i Trpinja te gradom Valpovom. Riječ je o elektranama koje će imati ukupnu snagu oko 60 megawata. Cilj je da do 2030. Hrvatska ima oko 350 megavata iz obnovljivih izvora energije, kažu u HEP-u.

Nastavak je to okretanja obnovljivim izvorima energije, i to u vrijeme kada svjedočimo velikom skoku cijena plina, električne energije i goriva. Prema neslužbenim informacijama, sutra nas čeka još jedno poskupljenje naftnih derivata.

- Ovo je nastavak uspješne suradnje Hrvatske elektroprivrede s jedinicama lokalne samouprave. S 18 jedinica lokalne samouprave smo potpisali ugovore o izgradnji 168 megavata ukupno, što je investicija na razini jedne milijarde, rekao je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a.

- Što naši građani dobivaju? Pa, evo, tu je sunčana elektrana koja će danas-sutra koristiti i njima kao izvor. Mi se nadamo da će se odrazit i na cijene i upravo smo se zato i prijavili na ovo, rekla je Ankica Zmaić, načelnica Općine Vrpolje.

Sve elektrane bit će dio sustava Hrvatske elektroprivrede i u skladu s njihovom strategijom poticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

U međuvremenu, raste zabrinutost zbog skoka cijena plina i električne energije. 

Premijer Andrej Plenković ističe da Hrvatska ima svoju energetsku strategiju koja se temelji na obnovljivim izborima energije i upravo se zalaže za takve izvore energije kako bi se što više smanjile posljedice klimatskih promjena i zagađenja okoliša. U tom kontekstu je spomenuo da Hrvatska ima 50%-tno vlasništvo u NE Krško. Kaže da njemu korištenje nuklearne energije nije sporno i dodaje da je riječ o energiji koja najmanje šteti zagađenju okoliša. Isto tako komentirao je i poskupljenje energenata. Kaže ako dođe do naglog porasta cijena nafte Vlada ima mehanizme kako riješiti taj problem, izvijestio je u središnjem Dnevniku HTV-a novinar Šime Vičević.

- Hrvatska ima svoju energetsku strategiju, zalažemo se za obnovljive izvore energije, zalažemo se za onu vrstu energije koja će emitirati što manje stakleničkih plinova. Hrvatska je 50%-tni dionik nuklearne elektrane Krško koja daje električnu energiju zadnjih 40 i nešto godina. Njen vijek traje do 2043., dakle mi ćemo je koristiti. Nuklearna energija ima najmanje štete po okoliš ako je sve sigurno, rekao je premijer Plenković.

Ministri gospodarstva i financija Tomislav Ćorić i Zdravko Marić pridružili su se ministrima istih resora desetak europskih zemalja te potpisali otvoreno pismo u kojem stoji da će za energetsku održivost biti potrebno i korištenje nuklearne energije. U pismu se navodi da je nuklearna energija dostupan, stabilan i neovisan izvor energije koji će spriječiti da potrošači budu izloženi nestabilnim cijenama.

Ćorić: Cijena plina za kućanstva do 1. travnja 2022. ostaje ista

Ministra Tomislava Ćorića, koji je bio u HEP-u na potpisivanju sporazuma, novinar HRT-a je pitao hoće li poskupjeti plin i struja za kućanstva te može li se zaustaviti rast cijena goriva.

- Što se tiče sektora kućanstva, više puta smo to naglasili, cijena plina do 1. travnja iduće godine bit će na ovoj razini. Hrvatska u ovom trenutku, po pitanju električne energije za kućanstva i plina za kućanstvo, uživa situaciju u kojoj je cijena nepromijenjena i bit će sljedećih mjeseci, za razliku od cijele Europe, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Ako se i nakon proljeća cijene ne stabiliziraju, Vlada će, kaže, razmišljati o zaštitnim mehanizmima za građane, kakve već imaju pogođenije europske zemlje.

- Tada ćemo morati i mi reagirat. Kako ćemo reagirati ostavite da vidimo, s obzirom na analize koje ćemo raditi u međuvremenu, rekao je Ćorić.

Kad je riječ o rastu cijena goriva, građani su, čini se, prepušteni tržištu. O snižavanju trošarina, koje zajedno s porezima opterećuju cijenu goriva oko 60%, u Vladi nemaju precizan odgovor.

- U ovom trenutku ne bih niti potvrdno niti odbacio bilo koju od opcija. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati i kakve će biti preporuke Europske komisije, kakvo će biti ponašanje drugih zemalja, pa nećemo ni mi odstupati, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Vrijeme jeftine energije, čini se, pri kraju je, pa se u Europi sve češće postavlja pitanje većeg korištenja one nuklearne, ali, prije svega, novih tehnologija te obnovljivih izvora energije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!