Čretnik: Kontinentalni turizam u Hrvatskoj u velikoj ekspanziji

07.10.2022.

14:20

Autor: V.K./Vijesti/IMS/HRT

Dani turizma u Šibeniku

Dani turizma u Šibeniku

Foto: HTV / HRT

Dani hrvatskog turizma održavaju se u Šibeniku, prilika je to da se još jednom napravi inventura ovogodišnje rekordne sezone i objasni što to znači u završnim statistikama. Ministrica Brnjac već je poručila, a to su potvrdili i europski i svjetski stručnjaci iz turističkog svijeta, da smo kada je riječ o strategiji razvoja - napravili dobar posao. Uspješnoj sezoni velik obol dao je šibenski turistički sektor, kao i domaćin ovog skupa. 


Direktor Termi Tuhelj Vasja Čretnik rekao je za Vijesti, kako u Termama Tuhelj ne govore o sezoni oni prate cijelu godinu.

- Prvih 8-9 mjeseci napravili smo preko 110 tisuća noćenja, što je 10 posto više nego rekordne 2019. godine, a treba se pohvaliti da smo napravili 20 posto više prihoda na što su utjecale više prosječne cijene, istaknuo je.

Dodaje kako je kontinentalni turizam u Hrvatskoj u velikoj ekspanziji te da Terme Tuhelj nisu iznimka. 

- Cjelokupni turizam u Hrvatskoj je dobro odradio ovu godinu, rekao je.

Ocijenio je kako Vlada RH i resorno ministarstvo posljednjih godina daje značajnu podršku kontinentalnom turizmu. Smatra da smo na dobrom putu, ali još uvijek je kod nas naglašena sezonalnost koju determinira more kao takvo.

Na pitanje jesu li Terme Tuhelj imale problema s radnom snagom Čretnik je rekao da taj problem ne muči samo Hrvatsku.

- Moram reći da smo ovu godinu dobro odradili iako smo morali uvesti radnu snagu. Mislim da je turizam lijepi posao i da će mladi sve više odlučiti da idu tim putem, istaknuo je.

Dodaje da ne vjeruje da je turizam generirao inflaciju. Rasle su cijene energenata, hrane, radne snage pa su se cijene u turističkom sektoru podigle.

- Od 2019. godine u hotelijerskom sektoru u Hrvatskoj su narasle za 23 posto, ali to ne bih povezao s inflacijom, naglasio je.

- Zadovoljni smo s rezultatima Termi Tuhelj i iduće ćemo godine slaviti 20 godina od kako smo ušli u tu investiciju. Puno smo uložili, ali puno se i vratilo. Ocjenjujemo da će ove godine dobit biti preko milijun eura, govori Čretnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!