Crno tržište apartmana: iznajmljivača 20 posto, a gostiju i do 40 posto

22.04.2023.

07:10

Autor: Melita Šare/HRT/IMS/A.S.

Crno tržište apartmana

Crno tržište apartmana

Foto: Dnevnik / HRT

Domaći turistički stručnjaci često upozoravaju da je iznajmljivača apartmana na crno i do 20 posto, a da ponekad broj neprijavljenih gostiju bude i veći od 40 posto. Turistički inspektori kažu da su u svemu tome gotovo nemoćni jer ih je premalo.

U praonicama na zadarskom poluotoku brda posteljine, vrte se sve perilice. Kruzeri pristižu na Pozdrav suncu. Turisti iz Kanade prvi put ovdje, oduševljeni Zadrom.

- Nevjerojatno je. Vrlo je slično našem Vancouveru. Iznimno je čisto, ljudi su divni, rekla je Leslie, turistica iz Kanade.
 

- Ja kao osoba koja je završila i srednju turističku i studirala turizam, mislim da smo malo pretjerali s apartmanizacijom i da bi to više trebalo kontrolirati, pojasnio je Ivica Škriljevečki, turistički vodič.

Ima zarade na crno

Broje se gosti, hvali se turističkim statistikama. A svi u tom turističkom kotačiću nešto zarade i na crno. Ne samo iznajmljivači apartmana. Primjerice, na vrhuncu sezone u Zadru kreveta je oko 38 tisuća.

- Imali smo 20 tisuća prijavljenih, a znamo da baš taj dan nije bilo slobodnog kreveta, niti jednoga u gradu Zadru, poručio je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Ne slažu se svi sa statistikom ovog turističkog djelatnika prema kojemu i više od 40 posto gostiju na vrhuncu sezone nije prijavljeno.

- Činjenica da e-visitor kao e-visitor ne funkcionira, niti nam je potreban kao iznajmljivačima. Zapravo, proračun i turistička zajednica ne gube ništa zato što mali iznajmljivači svoje takse plaćaju paušalno, a ne kao boravišnu pristojbu koju plaćaju tvrtke i firme, poručio je Daniel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača Zadra.

Turisti dolaze sada jer im je jeftinije

Muhamed i Oliver iz Francuske upravo su stigli u Zadar. Kažu, zato što je sada jeftinije, i letovi i privatni smještaj.

- Ne, ne preko crnog tržišta. Pronašli smo ga preko službene stranice, objasnio je Muhamed.

No neki upozoravaju da se čak i na službenim internetskim stranicama i aplikacijama mogu naći apartmani koji nisu kategorizirani.

- Ono što nas veseli je da me znaju pojedini direktori turističkih zajednica nazvati, reći, jučer, danas je izašao članak,tako nam se odmah povećao broj prijavljenih, rekao je Fain.

Kada je pak riječ o prijedlogu novog poreza na iznajmljivanje apartmana koji najavljuje Hrvatska udruga poslodavaca, od njega, barem za ovu sezonu, ništa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!