Fain: Neprijavljeno do 40 posto gostiju, pojačati inspekcije

01.08.2022.

16:35

Autor: Kristina Tartaro/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Iznajmljivanje soba i apartmana, ilustracija

Iznajmljivanje soba i apartmana, ilustracija

Foto: Duško Marušić / PIXSELL

Problem Zadarske županije su ilegalni iznajmljivači smještaja i rad na crno. Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija iznio je podatak da je neprijavljeno i do četrdeset posto gostiju pa ističe da je nužno pojačati inspekcijski nadzor.

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain kazao je za HRT kako veliki broj iznajmljivača, koji imaju kategorizaciju za iznajmljivanje, ne prijavljuju goste.

- Vrlo je jednostavno, imamo određeni broj kapaciteta u pojedinom mjestu, a kada pogledamo prijavu koja ide kroz eVisitor, dolazimo do vrlo jednostavnog podatka, da četrdeset posto gostiju uopće nisu prijavljeni. Moramo znati i uz te koji nisu prijavljeni, a imaju kategorizaciju, imamo i određeni broj objekata, koji još uvijek nemaju kategorizaciju, a primaju goste i dalje oglašavaju svoje apartmane, poručio je. 

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Fain je naglasio kako je ta brojka i veća, te stvara razne probleme, od komunalnih, pa sve do razvijanja određene destinacije. Stoga dolazi do krivih podataka, stoga i priprema sezone ne može biti odrađena kvalitetno.

Neki pojedinci, koji ne prijavljuju goste, rade to tako što ne izdaju račun za gosta, stoga ne ulaze u sustav PDV-a, te plaćaju manje državi.

- Kod nekih pojedinaca je stvar nemara, jednostavno zaborave prijaviti svoje goste. Na njih treba apelirati da ne budu nemarni, poručio je.

A za one koji namjerno izbjegavaju svoje obveze, njima treba pojačati inspekcijski nadzor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!