21:32 / 25.08.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

Crnogorci vjeruju da u priobalju imaju kvalitetno nalazište nafte i plina

Pumpa za naftu

Pumpa za naftu

Foto: Ilustracija / Pixabay

Crna Gora će do kraja rujna imati preliminarne podatke o kvaliteti i potencijalu ležišta nafte i plina u njenom južnom priobalju, priopćeno je u srijedu iz crnogorske vlade.

Nedaleko od najjužnijeg crnogorskog grada na Jadranu, Ulcinja, talijansko-ruski konzorcij Eni i Novatek krajem ožujka počeo je bušenje prve istražne bušotine.

- Koncesionar Eni-Novatek za istraživanje nafte i plina u crnogorskom podmorju do sada je iskopao bušotinu na dubini od 4700 metara i do kraja rujna bi trebao biti na 6000 metara gdje se očekuje ulaz u zonu ležišta, rekao je novinarima u Podgorici Marko Perunović, državni tajnik za energetiku i rudarstvo, istaknuvši da preliminarni podaci pokazuju da ima razloga za optimizam.

Perunović je također istaknuo da koncesionar odgovorno radi sve kako bi zaštitio okoliš, zbog čega, kako tvrdi, rade značajno sporije i pažljivije.

- To nas košta malo više vremena, međutim i na početku smo definirali da gospodarstvo i ekologija mogu ići jedno uz drugo zbog čega se radi pažljivije na svemu tome, kazao je Perunović.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o istraživanju i proizvodnji nafte i plina. Prvi ugovor je 2016. potpisala s talijansko-ruskom kompanijom Eni i Novatek za četiri istraživačka bloka na razdoblje od sedam godina, a drugi godinu kasnije s grčkom kompanijom Energean, za dva bloka s istim trajanjem istraživanja.

Bušenju crnogorskog podmorja oštro su se suprotstavile nevladine udruge koje se bave ekologijom, dok su ih iz ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma uvjeravali da će pratiti sve parametre vezane uz okoliš, stanje morskog ekosustava, kao i da će na prvi znak njegovog narušavanja djelovati.

- To ćemo raditi ne samo zbog očuvanja crnogorskog primorja već i zbog susjedne Hrvatske. Svako eventualno izlijevanje nafte, plina ili bilo čega na dvadesetak kilometara od naše obale može utjecati i na susjednu Hrvatsku zbog morskih struja koje idu u njihovom pravcu, rekao je ranije za Radio Slobodna Europa državni tajnik u ministarstvu ekologije Danilo Mrdak. 

Prva bušotina čiji rezultati se uskoro očekuju nalazi se kod Ulcinja, na 28 kilometara od obale, dok će druga biti na oko 18 kilometara od obale i njena dubina neće biti veća od kilometar i pol.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!