Crobexi ojačali peti tjedan zaredom, no od početka godine su u gubitku

24.12.2022.

08:01

Autor: V.K./HRT/Hina

Porasli Crobexsi

Porasli Crobexsi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi porasli i prošloga tjedna, petoga zaredom, no u zadnji ovogodišnji tjedan ipak ulaze sa znatnim gubitcima od početka godine, prateći negativna kretanja na svjetskim burzama u jednoj od najturbulentnijih godina dosad.

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 1,5 posto, na 1.964 boda, a Crobex10 za 0,91 posto, na 1.150 bodova.

Oba indeksa tako su porasla peti tjedan zaredom i dosegnula najviše razine u tri mjeseca.

No, u zadnji ovogodišnji tjedan glavni dionički indeksi ulaze sa znatnim gubitcima od početka godine. Crobex je od početka godine izgubio oko 5,5, a Crobex10 8,8 posto.

Prate tako negativni trend na svjetskim burzama, na kojima je od početka godine izbrisano oko 14.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica, uz velike oscilacije i na tržištima obveznica, valuta i roba te kolaps nekoliko kripto carstava.

Glavni su pokretači zbivanja na burzama bili rat u Ukrajini, u kombinaciji s neobuzdanom inflacijom, dok su se gospodarstva u svijetu probijala iz koronakrize, a bilo je i gotovo 300 povećanja kamatnih stopa, pa je 2022. bila možda i najturbulentnija godina koju su ulagači do sada vidjeli.

Protekli su tjedan na ZSE svi sektorski indeksi porasli, a najviše Crobexkonstrukt, za 10,81 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 37 milijuna kuna, oko 8 milijuna više nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je 5,86 milijuna kuna blok prometa u transakciji s dvije dionice. Dionicom Čakovečkih mliinova ostvareno je tako 3,42 milijuna kuna blok prometa, po cijeni od 73,5 kuna po dionici, a Istarske kreditne banke Umag 2,44 milijuna kuna, po cijeni od 2.200 kuna za dionicu.

Najveći promet u redovnom trgovanju imala je dionica Slavonskog ZIF-a, kojm je ostvareno 7,2 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 20 posto, na 24 kune, pa je bila i najveća dobitnica.

Više od sedam milijuna kuna prometa imala je i dionica Plave lagune, a cijena joj je pritom porasla 0,54 posto, na 1.860 kuna.

U fokusu investitora bila je još jedna turistička dionica - Arena Hospitality grupe, kojom je ostvareno 3,04 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 3,54 posto, na 234 kune.

Promet veći od tri milijuna kuna zabilježila je i dionica Podravke, uz pad cijene za 0,63 posto, na 636 kuna.

Uz dionicu Slavonskog ZIF-a znatnije su poskupjele i dionice Ingre, za 16,52 posto, Tehnike, za gotovo 13 posto, te Mon Perina, za 10,5 posto.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica Varteksa, koja je zabilježila cjenovni pad od 32,7 posto, na 3,5 kune.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 60 dionica, pri čemu je cijena njih 27 porasla, 24 pala, a devet stagnirala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!