Dekanić: Naša je sreća da imamo LNG terminal

12.03.2022.

10:19

Autor: Rat u Ukrajini/B.A./HRT

Igor Dekanić

Igor Dekanić

Foto: HTV / HRT

Igor Dekanić, profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, jutros je u HTV-ovoj posebnoj emisiji o ratu u Ukrajini govorio o tome kako će se stanje u toj zemlji odraziti na situaciju s energentima.

Komentirajući najavu Europske komisije da će do kraja godine za dvije trećine smanjiti uvoz ruskog plina, odnosno da će do 2027. EU kompletno prestati uvoziti energente iz Rusije, Dekanić je rekao da mu prva cifra djeluje teško ostvarivo.


- Dvije trećine potrošnje prirodnog plina, to je preko 100 i nešto milijardi kubičnih metara. To je vrlo teško nadoknaditi u šest mjeseci, rekao je Dekanić, dodajući da LNG terminali vjerojatno nemaju dovoljan kapacitet.


- Ono 2027. i 2030. je već ostvarivo, ali uz značajne investicije u novu infrastrukturu, dakle, plinovode i nove LNG terminale. Tu je zapravo naša sreća da imamo LNG terminal, taman gotov i u punoj funkciji, rekao je.

Dekanić misli kako neće biti problema što se tiče sigurnosti opskrbe, posebno u Hrvatskoj koja je, kako je istaknuo, u europskim razmjerima relativno mali potrošač.

- Nemojmo zaboraviti, osim LNG terminala, ipak imamo i nešto domaće proizvodnje, koja zadovoljava možda 25 posto ili trećinu potreba. Imamo i dugoročni ugovor s Rusijom, ma što god to značilo u ovom okviru sankcija, rekao je Dekanić, dodajući da su, što se tiče energetske strane, dosadašnja iskustva o dugoročnom ispunjenju ugovora s ruskim tvrtkama jako dobra, ali da su i geopolitičke okolnosti bile bitno drugačije.

- Mislim da, što se tiče opskrbe i sigurnosti opskrbe, i građani i poduzetnici u Hrvatskoj mogu biti relativno mirni. Cijene i koštanje energije je drugo pitanje, rekao je Dekanić.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!