Od 1. travnja plin za kućanstva skuplji od 10 do 23 posto

11.03.2022.

17:27

Autor: hrt

Raste cijena plina za kućanstva

Raste cijena plina za kućanstva

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Od 1. travnja primjenjivat će se nove cijene plina za kućanstva. Kako je objavila HERA , cijena plina rast će između 10 i 23 posto, ovisno o pojedinim opskrbljivačima. U Zagrebu će rasti 15%. Posljedica je to rasta veleprodajnih cijena plina s 20 na čak oko 200 eura po MGh. Da nije bilo Vladinih mjera, kažu u HERA-i, cijena za kućanstva porasla bi prosječno 77 posto.

Donesena je Odluka o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2022. te za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2023. (NN 32/22) kojom je određena cijena plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje primjene od 1. travnja 2022. Prema navedenoj Odluci prosječno povećanje krajnje cijene plina, bez PDV-a od 1. travnja 2022. iznosit će 77%, a zbog promjene troška nabave plina u strukturi krajnje cijene. Međutim, uzimajući u obzir mjere Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje rasta cijena energenata, prosječno povećanje krajnje cijene plina za javnu uslugu opskrbe plinom, s PDV-om, od 1. travnja 2022. iznosit će 16%, priopćili su iz HERA-e. 

- Najmanji porast od 62% je na distribucijskom području operatora distribucijskog sustava ENERGO d.o.o., Rijeka gdje je opskrbljivač u obvezi javne usluge GRADSKA PLINARA ZAGREB-Opskrba d.o.o., dok je najveći porast od 89% na dijelu distribucijskog područja operatora distribucijskog sustava HEP-PLIN d.o.o. (gradovi Daruvar i Grubišno Polje, te općine Sirač, Končanica, Dežanovac), gdje je opskrbljivač u obvezi javne usluge ZAGORSKI METALAC d.o.o., stoji među ostalim u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!