19:37 / 27.03.2021.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Aladrović o izmjenama ZOR-a i potporama za očuvanje radnih mjesta

Josip Aladrović

Josip Aladrović

Foto: Dnevnik / HRT

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku da je pokrenuta procedura prema izmjenama Zakona o radu koje će se ticati i rada od kuće, odnosno na izdvojenom mjestu rada.

Aladrović je rekao da nas je pandemija osvijestila o mogućnostima rada od kuće, odnosno na izdvojenom mjestu rada.

- Očekujemo da će ostati kao možda pozitivan efekt pandemije to da će više radnika raditi na izdvojenom mjestu rada i od kuće. U skladu s tim pokrenuli smo proceduru prema izmjenama Zakona o radu koji definira između ostalog i ove elemente. Očekujemo da ćemo ga realizirati tijekom sljedeće godine, ali već sada krećemo u formalne pretpostavke da izmijenimo Zakon o radu, rekao je. 

Dodaje da će se tijekom travnja osnivati radne skupine.

- Očekujemo da ćemo i ovaj element Zakona o radu uskladiti s nekakvim najboljim europskim praksama i da će to činiti hrvatsko gospodarstvo konkurentnijim, što nam je temeljni cilj izmjena Zakona o radu, rekao je ministar Aladrović.

Smatra da izmjene neće dovesti do pada plaća. Poprilično sam siguran da će uz mjerenje efikasnosti te plaće nakon izmjena zakona i rasti, poručio je. 

Istaknuo je i da je jedna od nedoumica između njih, poslodavaca i sindikata kako tretirati troškove koji nastaju kod kuće, odnosno na izdvojenom mjestu.

- Idemo prema tom smjeru da se plati određen nivo tih troškova kroz neoporezivi dio, rekao je. 

Vlada je najavila da potpore za očuvanje radnih mjesta idu dalje i u travnju, čime se, kako je rekao Aladrović, ulazi u 14. mjesec potpora s preko 10 milijardi kuna direktnog utjecaja na gospodarstvo. Koliko dugo to još državni proračun može izdržati?


- Državni proračun ima svoje okvire i ograničenja i vrlo je sporno koliko to dugo može trajati, rekao je Aladrović.

- Bitno je naglasiti - koliko bude potrebno, toliko ćemo biti na raspolaganju, ali svi, i radnici i poslodavci, moraju biti svjesni fiskalnih ograničenja državnog proračuna, dodao je.


Ministar je rekao kako su jedno vrijeme imali kašnjenje u isplatama, ali da su to sada sanirali. Od 1. travnja kreću prijave za ožujak. Napomenuo je da se zahtjevi mogu podnositi do 25. u mjesecu za prethodni mjesec pa se zato zna dogoditi da nekome bude kasnije isplaćeno, ali da nije problem u likvidnosti.


Aladrović je rekao i kako vjeruju da će ova turistička sezona biti znatno bolja od prošlogodišnje i što bliže onoj iz 2019.

Josip Aladrović i Zrinka Grancarić

Josip Aladrović i Zrinka Grancarić

Foto: Dnevnik / HRT

Aladrović se osvrnuo i na sukobe između predsjednika Zorana Milanovića i vladajućih oko izbora predsjednika Vrhovnoga suda. Rekao je kako se ne radi o sukobu političkog vrha, već zakonitog i nezakonitog načina izbora predsjednika Vrhovnoga suda.


- Sigurno da slika hrvatske politike ne može biti pozitivna ako imamo toliku kanonadu izjava s jedne strane, ali ja sam siguran da će se te otrovne strelice koje možemo vidjeti u medijskom prostoru što prije obuzdati, rekao je Aladrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!