20:02 / 24.03.2021.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/IMS/Dnevnik/M.Š./HRT

Radnici se manje traže, iznimka je građevinarstvo

Građevinski radovi

Građevinski radovi

Foto: Dnevnik / HRT

Protekle godine nije bilo velikog vala otkaza u našoj zemlji unatoč čestom ograničavanju rada zbog epidemije. Vlada je dosad izdvojila 10 milijardi kuna za mjere potpore očuvanju radnih mjesta, a ta će se praksa za one najpogođenije nastaviti i u travnju. No - i usred krize - neke grane gospodarstva zapošljavale su nove radnike. 

U građevinarstvu krize nema: gradi se, obnavlja i zapošljava. Ovaj je sektor u posljednjih godinu dana zaposlio 7000 novih radnika. O planu obnove ovisi i koliko će novih radnika tražiti Spegra, tvrtka profilirana za specijalne građevinske radove. 

- Čekamo kakav će biti ishod obnove, na koji način će se obnova organizirati i računamo temeljem našeg iskustva, temeljem naše pozicije na tržištu, na neke kapitalne objekte, istaknuo je član Uprave Spegra d.o.o. Berislav Borovina

No nije tako u svim sektorima. Prema podacima, poslodavci manje traže nove radnike: lani je bilo 25% oglasa manje. No tržište se budi, pa polako počinje potraga za sezoncima.  

- Dakle velike hotelske kuće, veliki trgovački lanci, veliki gospodarski objekti oni su krenuli već prošloga mjeseca, mi smo u veljači održali virtualni sajam poslova na kojem je sudjelovalo manje tvrtki nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Međutim oni najveći poslodavci, oni su i dalje tražili u sličnim brojkama kao i prethodne godine, napominje glasnogovornik portala za zapošljavanje Moj posao Alen Mrvac.

Na Ekonomskom fakultetu pozorno prate kretanje broja zaposlenih. Podaci pokazuju da je prošle godine u tri mjeseca taj broj pao za 76 tisuća, pokazuju desezonirani podaci. No tržište se nakon toga počelo oporavljati, pa sada osmi mjesec zaredom broj zaposlenih na mjesečnoj razini - raste.

Ipak, u odnosu na lanjsku veljaču broj zaposlenih i dalje je manji za 7.700 radnika.

- Ta situacija nije tako katastrofalna ili strašna, trendovi su svakako zabrinjavajući. Na tržištu vlada neizvjesnost. Mi ne znamo što će biti nakon isteka vladinih mjera potpora, koliki će broj poduzetnika biti prisiljen zatvoriti svoje poslovanje, pogotovo u slučaju novijih zatvaranja, ali ne znamo kakva će biti turistička sezona, ističe Marin Levaj, član Macrohuba, istraživačke skupine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Sada se sve nade polažu u turističku sezonu i nastavak cijepljenja.

- Trendovi koje sada vidimo i najave potražnje za radnom snagom koje trenutno možemo vidjeti, bude nam optimizam. Očekujemo da će utjecaj na tržište radne snage biti značajno manji nego prošle godine. Konkretnije - na sezonsko zapošljavanje, ističe ministar mirovinskog sustava, obitelji i soc. politike Josip Aladrović.

Što se tiče broja nezaposlenih, njih je u veljači bilo više od 162 tisuće, 25 tisuća više nego u istom mjesecu lani. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!